Mida jaanuarikuine langus kinnisvaraturul tegelikult tähendab?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis äsja valminud uusarendus tõestab, et ajutised langused kinnisvaraturgu märkimisväärselt ei mõjuta.
Viljandis äsja valminud uusarendus tõestab, et ajutised langused kinnisvaraturgu märkimisväärselt ei mõjuta. Foto: Marko Saarm / Sakala

Jaanuaris tabas Tallinna kinnisvaraturgu langus, mis paljusid ärevile ajas. Tekkis küsimusi alates sellest, kas koduostuplaanidele tuleks pidurit tõmmata, ja lõpetades sellega, kas ei ähvarda uus kriis.

Lahe Kinnisvara kutseline hindaja Taavo Vainomaa ütleb, et ühekuuline langus ei peaks kindlasti veel murelikuks muutma. «Kuulised kõikumised on väga tugevalt seotud asjaoluga, kas piirkonnas on vormistatud arendusprojektide müüke või mitte. Samuti võib statistikat väga tugevalt mõjutada üksikud väga kallid või väga odavad tehingud või muud ümbervormistamised firmalt firmale, mis on tehtud ebamõistlikult madalate hindadega,» selgitab Vainomaa.

Sama kinnitab ka Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi. «Suur muutus ühes kuus on seotud näiteks hooajalisuse või näiteks sellega, et toimus midagi erilist. Mõni suur niinimetatud plokktehing paljude korteritega või juhtus nii, et müüdi enam uusarenduste kinnisvara või hoopis hulk odavaid kortereid,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles