Kinnisvaraarendajad ei saa ostjatele skeemitamisega enam külma teha

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkurents kinnisvaraarendajate turul on tugev.
Konkurents kinnisvaraarendajate turul on tugev. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Selliseid kurioosumeid nagu pea kümme aastat tagasi kinnisvaraturul juhtus, tänasel päeval toimuda ei saa. Nii kliendid, vallad kui ka ostjatele laenu andvad pangad on oma tegevust oluliselt muutnud ning arendajatele makstakse lõplik summa alles kinnisvara valmimise järel.

Kodu ostmine on inimeste jaoks alati emotsionaalne protsess olnud ning selle soetamisega kaasnevad arusaamatused on tõesti vaid osa suuremast plaanist. Seda, et arendaja inimestelt raha küsimise järel midagi olulist tegemata jätab või pildilt sootuks kaob, tänasel päeval enam juhtuda ei saa.

«Pigem jäävad sellised juhtumid kümne aasta tagusesse aega, kus arendaja müüs eramukrundi lubadusega teed ja trassid hiljem välja ehitada. Kui rahad ostjatelt käes, oli arendaja kadunud, rääkis 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter. Lõplik summa tasutakse arendajale asjaõiguslepinguga alles peale arenduse lõplikku valmimist. Arendaja soovib sealjuures ettemaksuna vaid marginaalset summat vara kogusummast - keskmiselt 10 protsenti ostuhinnast. 

«Sellise skeemi aluselt peaks olema piisav garantii ostjale, et ei tasuta suurt summat vara eest, mida sisuliselt veel ei eksisteerigi,» lisas Vahter.

Kindlust ei taga ükski leping

Päris lõplikku kindlust ei taga aga mitte ükski leping ega tegevus. Domus Kinnisvara vanemkonsultant Agur Tammistu soovitab seetõttu kinnisvara ostes kaasata alati ka kinnisvarakonsultant, kes heidaks veidi kriitilisema pilgu lepingutele ja tähtaegadele. 

Konkurents on tugev ja ega ainult omavahenditest asjatundjate sõnul tänapäeval ei arendata, enamasti kaasatakse pankade rahasid. Krediidiasutused analüüsivad hoolikalt arendajate finantskäitumist ning väikearendajatele nii kergekäeliselt enam laenu ei paku. «Tuntud ja usaldusväärse arendaja positsioon kinnisvaraturul on ka üks kindlust lisav argument,» märkis Tammistu.

See, et osapooled teadlikumad on, ei tähenda Vahteri sõnul tingimata seda, et kinnisvara soetamine praegusel ajal muretu protsess oleks. Mehe sõnul on tänasel päeval peamised arusaamatused seotud tähtaegadega, mis tulenevalt ehitustööjõu puudusest venima kipuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles