Ka kõige väiksem ehituskunst võib olla ökoloogiliselt jätkusuutlik

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lego hakkab kasutusele võtma bioloogilisest materjalist toodetud plastikut
Lego hakkab kasutusele võtma bioloogilisest materjalist toodetud plastikut Foto: Christoph Ulrich/Caro/Scanpix

Võib arvata, et paljude noorte ehitajate ja arhitektide esimene kokkupuude ehituskunstiga toimus lapsepõlves, kohtumisel Lego klotsidega. Taani mänguasjatootja on otsustanud järk-järgult vahetada osade valmistatavate klotside materjali bioloogilisest ainest toodetavad polüetüleeni vastu.

Lego on seni oma mänguasjade klotsides sünteetilist polüetüleeni. Brasiilia suhkruroost valmistatud looduslik polüetüleen peaks juba käesoleval aastal asendama sünteetilise.

Sobiva märgilise kokkusattumuse tõttu valmistatakse polüetüleenist peamiselt legojuppe, mis kujutavad erinevaid taimi ja muud rohelust. Polüetüleen on paindlikum kui konstruktori teiste juppide valmistamiseks kasutatav jäik plastik ning seega sobiv just sääraste klotside loomiseks.

Lego, mida kasutatakse peale laste mängu ka disainis ning projekteerimises kui mugavat ja lihtsat materjali loomaks erinevaid makette ja ruumilisi visandeid, on muutumas ka muudes aspektides keskkondlikult vastutustundlikuks. Nõnda on vähendatud pakendites sisalduva plasti hulka ning pabermaterjalide tootmisel kasutatakse vanapaberit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles