Galerii: kummituslik lehtla Saksa aias toob silma kadeduspisarad (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kawahara Krause arhitektid lõid Saksamaale ebamaise varjualuse, millest võiks inspireeruda iga aiaomanik ning isehakanud kodukujundaja või arhitekt.

Tehniliselt on tegemist kaunis lihtsakoelise lahendusega. Läbipaistvast plastist koosnevad konstruktsioonielemendid on omavahel seotud valgest akrüülist pesadega. Päikesevalguses lööb kogu struktuur särama, hämaras aga taandub kummituslikuks moodustiseks puude vahel.

Töö valmis eraaeda, kuhu jäi pärast suurema puu langetamist näotu auk. Kuigi materjalilt ja üldmuljelt kaunis ainulaadne on see varjualune põhiplaanilt tavalise väiksemamõõdulise aiakuuri sarnane, viilkatusega kaetud kitsas ruum.

Garden Folly (ehk Aiamaja või Lehtla) nime saanud ehitis segab omavahel siseruumi ning välismaailma mõisteid. Üldmulje on ju suhteliselt klassikaline, rajatisel on arhetüüpne «maja kuju». Kuid samas ei täida varjualune ühtegi maja eesmärki, ei kaitse ilma eest, ei hoia sooja. Funktsionaalselt asub ruum vaarjualuse sees siiski õues. Tihedat võrku meenutav struktuur pakub sisenejale aga psühholoogilist varjupaika ja eraldatuse tunnet, mis ongi selle eesmärk.

Sääraste ebamäärasustega on Kawahara Krause büroo varemgi tegutsenud, tutvu nende loominguga siin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles