Enne ja pärast: august seinas sai imeilus kodu

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.contemporist.com

Kolm põlvkonda sama Sao Paulo perekonna omanduses olnud maja polnud just eriti ruumiküllane ja ilus juba ehitamise ajal. Pärast aastaid kasutamist oli hoone nõnda amortiseerunud, et üle jäi see maha lõhkuda, jättes alles vaid augu kahe naabermaja vahel.

Pildid ehitusjärgus hoonest
Pildid ehitusjärgus hoonest Foto: www.contemporist.com

Estudio BRA Arquitetura projekt pidi arvestama loodud krundi märgatavate iseärasustega. Vana maja lammutamisega tekkinud vaba pind oli väga kitsas ja piklik ning projekti tulemuseks rajatav hoone pidi paratamatult endas kandma sellest tulenevaid kitsendusi.

Foto: www.contemporist.com

Tähelepanuväärselt õnnestus valminud eramusse mahutada ära üllatavalt ruumikad köök ja elutuba esimesel korrusel ning trepist tõustes ilus magamistuba. Kuna iga ruutmeeter oli arvel, siis laiendasid arhitektid elamispinna ka hoone katusele, luues sinna päikseküllasesse Sao Paulosse sobiva terassi.

Foto: www.contemporist.com

Võib arvata, et kiusatus kogu krunt täis ehitada oli suur. Kuid õnneks pandi sellele visalt vastu. Maja ees on väikene sissesõiduteed meenutav pind, mis osaliselt taandab maja tänavapildist ning annab arhitektide teosele ruumi hingata.

Foto: www.contemporist.com

Veelgi üllatavamalt, maja taha mahtus ka väikene hoovi moodi aed, kuhu seati sisse suveköök. Pirajà nimeline maja näitab suurepäraselt, kuidas rakendades kavalaid võtteid ning nõkse suudab hingega asja juurde asunud arhitekt luua ruumi sinna, kus tundub, et see kohe kuidagi ära ei mahu.

Foto: www.contemporist.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles