Fotod: kaks ajarattast räsitud kõrtsihoonet on kuldsete kätega pererahva ootel

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KV.EE

Kõrts ei toimi ilma kõrtsmikuta. Need kaks eelmisest sajandist kõrtsi vajavad vaid veidi turgutust, et oma igapäeva rutiini naasta.

Koti kõrtsihoone koos aidaga

Foto: KV.EE

Ajalooline Koti kõrtsihoone asub Risti-Virtsu maantee ääres, 13 kilomeetrit enne Virtsut. Kõrts pakub head võimalust hakkajale noorele perele, kes saab kõrtsiruumidest endile elukoha luua ning ühtlasi ka hea vundamendi ettevõtluse alustamiseks. 1900. aastal ehitatud hoone vajab enne sisse kolimist aga veidi nokitsemist. 

Võlla-Ellamaa kõrtsihoone

Foto: KV.EE

Pärnust ligi 20 kilomeetri kaugusel olev kõrtsihoone on pärit 18 sajandi teisest poolest, olles tollel ajal üks tähtsamaid kõrtse ja kokkusaamiskohti Pärnu-Lihula marsruudil. Üldplaneeringus oli see tüüpiline maanteekõrts - keskel kõrtsiruumid koos kõrtsmiku eluruumidega, kummalgi tiival tallid. Fassaad on kujundatud sammastikuga, millel on viis sammast. Hoone on ehitatud pae- ja maakividest ning selles on säilinud endine kõrtsileti luuk. Tegemist on riigi kaitse all oleva kinnismälestisega, mis vajab kahtlemata tegusaid töökäsi ja veidi aega, et taas särada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles