Galerii: aasta betoonehitiseks valiti põnev eramu Viimsis (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul kuulutati välja möödunud aasta parim betoonehitis. Tänavu pälvis peaauhinna põnevate lahendustega eramaja Viimsis. 

Eesti Betooniühing kuulutas eilsel betoonipäeval Eesti Filmimuuseumis välja konkursi «Aasta betoonehitis 2017» võitjad. 

Aasta betoonehitis 2017 on eramu Viimsis, mille tellijaks Mait Rõõmusaar. 

Žürii leidis, et ehitis on hea näide sellest, kui tellija teab, millist ehitist ta tahab ning oskab leida ka õiged teostajad.

«Sellel majal on hulgaliselt betooniseid saladusi, mis avanevad vaid kogenud silmale. Mõte ja teostus on väga hea,» ütleb žürii esimees Aadu Kana.

Välja anti ka mitmeid eriauhindu. 

Eriauhinna maastiku väljapaistva arhitektuurse lahenduse eest sai Tallinna Loomaaia Polaariumi jääkarude ekspositsioon, autoriks Joonas Sarapuu (Innopolis Insenerid OÜ).

Žürii kommentaar: «Arhitektuurselt ja betooniselt väärt osa uuenevas ja kasvavas loomaaias. Suurepärane tulemus!»

Tallinna Loomaaia Polaarium.
Tallinna Loomaaia Polaarium. Foto: Eesti Betooniühing

Arhitektuuri eriauhinna sai Lutheri Ärimaja masinasaal, autoriks Hanno Grossschmidt (HG Arhitektuur OÜ, mida žürii hindab kõrgelt pieteeditundelise ajaloolise betoonarhitektuuri säilitamise ja eksponeerimise eest. «Suurepärane koostöö ehitaja ja tellija vahel. Mõistlik kompromiss muinsuskaitse lähtekohtade ja uue kontseptsiooni vajaduste vahel,» leidis žürii.

«Suurepärane näide vana ja uue heast kooskõlast. 1912 rajatud Lutheri vabriku hoones on kõik vana betoon väärikalt säilitatud. Oluline tööstusarhitektuuri näide on tulevikule säilitatud,» ütleb žürii esimees Aadu Kana.

Lutheri masinatehas.
Lutheri masinatehas. Foto: Maris Tomba

Ideelahenduse eriauhinna pälvis Hans Hubert Sams Rocca al Mare kooli väliklassi Ateena eest.

Žürii hindas originaalset ideed ja suurepärast arhitektuurset teostust kõrgelt. «Hea tahte toel ja suurepärase koostöö tulemusel valminud mitmekülgsete kasutusvõimalustega ning visuaalselt kena lahendus,» kommenteeris žürii.

«Gümnasist Hans Hubert Sams’i idee aitas olemasolevasse keskkonda sobitada meie arhitektuuriklassik, koolimaja autor Emil Urbel. Ning selle teostasid kooli lapsevanemad, kelle hulgas ka mitmeid tuntud betoonimehi. Suurepärane näide vabade kodanike algatuslikust jõust!» lisab žürii esimees.

Rocca al Mare väliklass Ateena.
Rocca al Mare väliklass Ateena. Foto: Eesti Betooniühing
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles