Kaminate tänapäev: pikk soojussalvestus tagab väiksema küttekulu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4.-7. aprill toims Eesti N
4.-7. aprill toims Eesti N Foto: Albert Truuv??rt/

Tänapäeva kaminate funktsioonid on oluliselt muutunud - saasteaineid õhku paiskavast küttekehast on saanud ökonoomne soojusallikas, mis loob meeleolu ning pakub silmailu.

Elav tuli ja kamin on eestlase jaoks märgilise tähtsusega. Kaminate valik Eesti turul on lai ja mitmekülgne ning inimeste huvi hubase kamina vastu ei näi raugevat. Mida aasta edasi, seda efektiivsemaks muutuvad kaminad ja nende töövõime. Kaminahjude ökoloogiline jälg on sealjuures oluliselt väiksem kui teistel küttekolletel.

Kodukolle LT. OÜ esindaja Kristjan Niine sõnul pole investeering kaminasse kahtlemata odavamate killast. Küll aga on rohkelt argumente ja tegureid, mis selle kulutuse kasuks räägivad. 

Vastupidavus ja eluiga

Tänapäeva kaminad on nimelt puhtama põlemisega, uudse koldelahendusega, pikema elueaga ning vastavad kõikidele tuleviku normidele Tulikivi Oyj esindaja August Järviku sõnul juba täna. Kütmiseks kulub senisest vähem puitu ning pika soojussalvestusega kaminat võib lausa üle päeva kütta. «Saja-aastases palkmajas, tulikiviahjuga mõistliku pinna puhul on viis kuni kümme ruumi aastane puukulu ja rohkem energiat ei kulu –  see on taastuv energia, mille juurde võiks inimkond tagasi pöörduda,» leidis Järvik.

Tänapäeva kaminahjud eritavad oluliselt vähem saasteaineid ning ka nende tootmisprotsess on senisest säästlikum ja eesmärgipärasem - kivi töötlemisel erituvat kivipuru ei lasta enam niisama raisku, vaid kasutatakse kaminate paigaldamisel ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles