Kinnisvaraturg ärkab talveunest

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa-ameti kinnisvara tehingute statistika näitab kinnisvaraturu elavnemist kevadel ja suvel.
Maa-ameti kinnisvara tehingute statistika näitab kinnisvaraturu elavnemist kevadel ja suvel. Foto: Uusmaa Kinnisvarabüroo

Talvel madalseisus olev kinnisvaraturg elavneb kevadel, mil inimesed taas teotahtelisemaks muutuvad ja siiani ideetasandil püsinud ostuplaane ellu viima hakkavad.

Nagu kogu elu tärkab ja lööb kihama just esimese kevadise päikese ja soojaga, nii aktiviseerub ka kinnisvaraturg. Kerge tsüklilisus aasta jooksul on kinnisvaraturul kahtlemata olemas, ent Uus Maa Kinnisvarabüroo maakleri Marek Kirjaneni sõnul on see veidi hägustunud ega ole enam nii teravalt tuntav kui ehk möödunud kümnendil. Aktiivus kinnisvaraturul on ennekõike seotud üldise majanduse ja sissetulekute kasvuga – kui majandus õitseb ja sissetulekud liiguvad tõusvas joones, on ka turg aktiivsem. Kui emmas-kummas tekib tagasilööke, peegeldub see kohe ka kinnisvaraturu rahunemises.

Pisut mõjutab turul toimuvat siiski endiselt ka aastaaeg. Müügiturul on kiired ajad ennekõike kevadel, mil hakatakse soetama suvilaid ja eramuid, kus läheneval suvel näpud mulda pista ja nael seina lüüa. Eramute ja kinnistute müügi puhul tuleb silmas pidada, mis toimub kinnistul kevadise sula ajal ning mis üldse lume alt välja tuleb. Seetõttu eelistavadki inimesed talvisel ajal oma ostuotsusega veidi oodata. Kui veel jaanuaris tehti maa-ameti statistika järgi Eestis 1699 kinnisvaraga seotud ostu-müügitehingut, siis märtsikuu lõpuks oli see arv tõusnud 1836ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles