Viis nippi, kuidas aianduses kõvasti raha kokku hoida

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Aiandus on üsna kulukas hobi, nagu teab igaüks, kes sellega vähegi kokku puutunud. Seetõttu kuluvad marjaks ära selle valdkonna kõikvõimalikud säästunipid.

Kõige hooletumalt käid aiapidajana rahaga ümber siis, kui lähed esimesse ettejuhtuvasse aianduspoodi ja soetad kõik asjad silmagi pilgutamata sealt. Tegelikult on võimalik oluliselt soodsamalt läbi saada.

1. Eelista aiakujundusel püsikuid. Suvelilled maksavad palju ja neist on rõõmu ainult üheks hooajaks. Ise nende ettekasvatamine on aga küllalt tülikas. Niisiis on arukam teha ühekordne investeering püsililletaimedesse. Kui tahad siiski üheaastaseid taimi, eelista selliseid, mis end ise uuesti külvavad.

2. Kasutatud kohvipuru pane prügikasti asemel peenardesse: see on maale rammuks ja samal ajal hoiab eemal nälkjaid ja tigusid, kes muidu isukalt taimi hävitama hiiliksid.

3. Hoia alles piimapakid ja jogurtitopsid: need on suurepärased anumad taimede ettekasvatamiseks.

4. Rõhu vahetamisele. Nii päris elus kui Facebookis toimib mitmeid taimevahetuslaatasid, kus aiasõbrad saavad jagada, mis neil üle, ja soetada, mis puudu. Sellised rohevahetused toimivad eelkõige «taim taime vastu»-meetodil, kuid vajadusel saab istikuid ka raha eest soetada. Hinnad on reeglina väga madalad.

5. Taaskasuta. Majapidamises leidub pidevalt materjale, mida enam sihtotstarbeliselt ei kasutata. Vaata neid alati selle pilguga, kas saaksid miskit aias ära kasutada: näiteks vana ahju lammutamise tellistest saab peenrapiirded, ülesvõetud laudpõrandast servad tõstetud peenardele ja nii edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles