Sujuv koostöö maakleri ja müüja vahel eeldab ausust ja avatust

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koostöö maakleri ja müüja vahel peab olema avatud ja aus.
Koostöö maakleri ja müüja vahel peab olema avatud ja aus. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Enne, kui müügisolev kodu kinnisvaraportaalidesse jõuab, on vaja üsna suur töö veel ära teha. Mida avatum ja ausam on müüja, seda ladusamalt kinnisvaraobjekti müük ka sujub.

Müügiprotsess ei ole kaugeltki nii lihtne, kui esmapilgul tunduda võib. Maaklerit ei maksa aga karta, kuna tema eesmärgiks on kinnisvara parima hinnaga maha müüa. Koostöö sujub aga kõige ladusamalt siis, kui ka vara omanik on avatud ja aus ega püüa maakleri eest midagi varjata.  

«Müügitöö on ladus koostöö omaniku ja maakleri vahel, kus mõlemad pooled usaldavad täielikult teineteist ja liiguvad üheskoos lõppeesmärgi poole, milleks on objekti edukas müük,» rõhutas Marmel Kinnisvara maakler Sandra Alliksaar.

Müüja peaks Arco Vara maakleri Anne Heinlo sõnul avaldama maaklerile müüdavast objektist võimalikult täpse ülevaate ning esitama kõik olemasolevad dokumendid. Ära tuleb mainida ka probleemid ja puudused ning heita pilk kinnisvara juriidilisele poolele - kes on vara tegelikud omanikud ja milline on nende perekonnaseis. 

«Samuti on vaja täpsustada, ega ei ole jäänud lõpule viimata võimalikud pärimisega seotud küsimused, kas ja millised on võimalikud piirangud ja koormatised ning kui tegemist on volitatud isikuga, siis kontrollida volituse kehtivusaega ja sobivust,» soovitas Heinlo. 

Parima koostöö saavutamiseks:

Suhtle avatult ja ole aus

Anna müüdavast kinnisvarast ülevaade ja too lühidalt välja selle plussid ja miinused. Puuduste varjamine on suurim viga, mida müüja teha saab. Ole ka isiklikku elu ja perekonnaseisu puudutavatele küsimustele vastates aus: maakler ei uuri seda mitte oma lõbuks, vaid ikka selleks, et müügiprotsess edukalt lõpule viia.

Dokumendid korda

Kontrolli üle, kas varaga seotud dokumendid – projektijoonised, ehitusluba, ümberehituse luba, kasutuskorra leping, servituudi seadmise leping jms – on korras ja kehtivad.

Ole paindlik ja loo kord majja

Püüa müüdavat kinnisvaraobjekti huvilistele näidata ka õhtuti ja nädalavahetustel, ole alati telefoni teel kättesaadav või helista esimesel võimalusel tagasi. Kui aga puudub soov müüdavat kinnisvara ise huvilistele näidata, usalda oma võtmed maaklerile. Loo kodus meeldiv õhkkond: korista, pane liigsed asjad ära, tuuluta tube.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles