Luksuslik kodu ei sünni hingehinnaga sisustuselementidest

Kerli Kivistu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Suurejoonelises kodus jäävad silma paljud sisustuselemendid, mida on kõrgelt hinnatud suisa aastasadu. Kuid selle kõige juures väärtustatakse efektsust, funktsionaalsust ja loomulikult kvaliteeti.

Kindlasti nõustuvad paljud, et kodu peab olema koht, kus tuntakse end mugavalt, turvaliselt ja hästi. Samuti peaks see rahuldama elanike vajadusi, peegelduma nende olemust ja uskumusi. Luksuslikus elamises püüavad tihtilugu pilku kallid detailid ja sisustustrendid, mis tegelikkuses peegeldavad seal elavate inimeste aegumatut ja kvaliteetset maitset.

Kõrgelt hinnatud klassika

SEES sisekujundaja ja arhitekt Tuuliki Širokova sõnab, et sellest ajast alates, kui siseviimistlusest ja sisekujundusest sai eneseväljenduse ning enda positsiooni näitamise mängulava, on jäänud sellised klassikalised ja ajatud materjalid nagu puit, erinevates vormides metallid, looduslik kivi ja naturaalne tekstiil alati kõrgelt hinnatuks. «Trendid on pigem lühiajalised, ent on olemas teatud karakteristikud, mis dikteerivad luksuslikku kodu ja nii on olnud tõesti juba aastasadu,» lausub ta.

Looduslikud kivid, täispuit, metall – need kõik on moes luksuslikes kodudes oma erinevates variatsioonides ja kujul. «Olulised on ka valgustus ja tekstiilid, mille hinnavahemik võib olla kümnekordne,» lausub Širokova. Tema sõnul on elegantsed ja luksuslikud elemendid ning detailid vaid pool võitu, järgmine pool kuulub korrektsele ja mugavale planeerimisele. «Mis kasu on kallist valgustist, kui see ei täida oma funktsiooni või asub vales kohas,» leiab ta.

Puitu võib kohata nii sisearhitektuursetes viimistlusmaterjalides, näiteks kalasabaparkett kui ka hoopis väiksemate detailide näol nagu vaagnad ja kandikud laudadel. «Üldjuhul jääbki kõige kaunim kooslus just kontrastidega mängides ehk soe puit – külm metall ja läikiv klaas – matt kivi,» mainib Širokova. Tema sõnul on veel olulisel kohal kasutajamugavus ja materjalide erinevad omadused.

«Väga rõõmustav, et kodumaine sisustusesemete turg kasvab ja kosub iga aastaga. Kui vähegi võimalik, eelistame alati head ja kodumaist välismaisele toodangule,» ütleb Širokova. Kuid tänasel päeval soetatakse päris luksuslikku kodu jaoks just välismaalt.

Ruum dikteerib sisustuselemendi mõõdud

Ääretult oluline on just köögi ja vannitoa planeerimine, mis on tihti ka kodude kõige suurem investeering. «Näiteks vannitoas koguvad praegusel ajal üha suuremat populaarsust suuremõõtmelised plaadid, millel on vuugivahesid minimaalselt. Magamistubades ja elutoas mängivad olulist rolli luksuslikud tekstiilid nii seinas kui ka laes, köögis aga erinevad kivist töötasapinnad,» annab Širokova ülevaate, millele hetkel eluruumides tähelepanu pööratakse.

Sisekujundaja peab oluliseks, et kodul oleks ka kliendi nägu ja identiteet. «Luksuslikkuse ja kvaliteedi vahele võiks panna lausa võrdusmärgi. See viimane ei ole aga tingitud ainuüksi eelarvest, vaid väljendub ka teadlikkuses ja heas maitses,» sõnab Širokova. Tema väitel mängib detailide ja materjalide unikaalsus suurt rolli, kus on tunda näiteks käsitöö hõngu.

«Olgu see siis hoolikat laotud kalasabaparkett või detailideni läbimõeldud valgusti. Luksuslikult ja elegantselt mõjuvad ka eritellimusena valminud mööbel ning perfektselt langev kangas akna ees,» räägib Širokova, kes toob näiteks, et tihtipeale lisavad just suursugusust raskemad kangad nagu samet.

Sisustuselementide valikut mõjutab ka kodu suurus. Seega ruum dikteerib paljuski iga suurema mööblieseme mõõdud. Vahel tahetakse rõhuda mitmele detailile ja mõnikord on sooviks, et ainult üks kallis asi välja paistaks. «See oleneb täiesti konkreetsest olukorrast ja valitud sisustuselemendist. Pigem soovitaksin üle mitte pingutada, sest iga ese vajab ruumi ja avarust enda ümber, et särada ja välja paista,» annab Širokova nõu.

Avarus annab rohkem mänguruumi

Vahel näib, et trendid vahelduvad kiiresti või kestavad ainult aasta. «Viimasel ajal tundub, et see aeg muutub üha lühemaks niisamuti nagu mood, mis innustab meid üha rohkem tarbima ja kulutama. See ei ole kindlasti idee, mida soovime järgida ja pigem hoiame sellistest lühiajalistest trendidest eemale,» kinnitab Širokova. Tema hinnangul on oluline panustada kvaliteetsele ja omavahel kokku sobivatele materjalidele, mis näeksid head ja ajatud välja ka aastate pärast.

Erinevaid kalleid ja kvaliteetseid sisustuselemente võib omavahel ka miksida. «Kõik kvaliteetne ja püsiv ongi selles kiirelt muutuvas maailmas muutunud luksuslikuks. Samuti rõhub kodu suursugususele ka see, kui on ruumi ja avarust, kus elementidega mängida,» ütleb Širokova. Seetõttu on ta alati uskunud, et pole midagi olulisemat kui hea, mugav ja funktsionaalne planeering. «Kui on vähegi võimalik, siis tuleks investeerida ka sellesse. Hea planeering on selline, kus kõik eluks vajalik on ruumi funktsionaalselt ära paigutatud. On nii avarust kui ka privaatsemaid nurgataguseid, kuhu erinevas suuruses ja mõõdus sisustuselemente asetada,» selgitab ta.

Neid nippe teades võib justkui lihtsal viisil oma kodu luksuslikumaks muuta. Kuid kindlasti on ka suursugune hea atmosfääriga kodu, millel on väärtuslik sisekliima. See on soe ruum külmadel talvekuudel, puhas õhk, mida sisse hingata ja kvaliteetne ning terviklik ruumikogemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles