Väärtusetuks peetud vaas tõi naisele sisse ligi sada tuhat eurot

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina portselan, foto on illustratiivne.
Hiina portselan, foto on illustratiivne. Foto: Handout / AFP

Oma garaažiriiulilt vana katkise vaasi leidnud naine plaanis selle taaskasutuspoodi viia, kuid juhuslik vestlus viis eduka müügini, mille tulemusel on naine ligi saja tuhande euro võrra rikkam.

Pensionieas britt Anne Beck leidis oma garaažist vaasi, mille ta kunagi vanaisalt päranduseks sai. Kole, kulunud ja osaliselt katkine vaas oli naise hinnangul nii inetu, et ta plaanis selle taaskasutusse viia. Juhusliku vestluse tulemusel aga toimus oksjon, kus vaas  enam kui 87 000 naela ehk 98 000 euro eest maha müüdi, vahendab Daily Mail.

83-aastane Beck sai vaasi päranduseks oma vanaisalt, antiigirestauraatorilt, kes kunagi selle kordategemiseni ei jõudnud, aga miskipärast ei turgatanud naisele pähegi, et tegu võiks olla kallihinnalise haruldusega. Kuna vaas oli kole ja katkine, kolis naine selle garaaži, kuhu ta selle ka unustas.

Juhusliku vestluse tulemusel aga otsustas naine vaasi oksjonile panna. Esialgu ennustati, et see võib talle sisse tuua umbkaudu 150 eurot, kuid selgus, et tegemist on antiikse vaasiga, mis kujutab Hiina mütoloogilisi jumalaid ja on pärit umbes aastast 1700. 

Saksa päritolu Hiina portselani koguja oli valmis vaasi eest aga oluliselt rohkem välja käima ja nii teeniski naine vaasi müügist ligikaudu sada tuhat eurot.

Oleks vaas olnud kahjustusteta, saanuks selle eest oksjonil kuni 500 miljonit naela.

«Ma ise mõtlesin, et kusagil sada naela oleks tore saada. Kui kuulsin, mis hinnaga see müüdi, ei suutnud ma oma kõrvu uskuda,» räägib naine.

Raha kulutamiseks on tal toredad plaanid: ta viib oma lapsed ja lapselapsed reisile ning annetab heategevusele.

Naise rikkaks teinud vaasi saab näha SIIT. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles