Ahvide magamisasemed on puhtamad kui inimeste voodid

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Hiljutine avastus paljastab, et šimpansid on osavamad puhtusepidajad kui inimesed: nende omavalmistatud magamisasemetel on vähem baktereid kui keskmise inimese voodis.

Šimpansid ehitavad oma magamisasemed kõrgele puu otsa ning valmistavad need lehtedest ja okstest. Keerulise konstruktsiooniga voodid on aga oluliselt puhtamad kui keskmise inimese oma, vahendab Daily Mail.

Ameerika tudengid kogusid hiljuti Tansaanias mitmetest ahvipesadest proove ja ootuspäraselt selgus, et seal leidub mitmeid putukaid, nagu näiteks kirpe, täisid ja teisi taolisi. Kuid, mis tudengeid nende esindaja Megan Thoemmesi sõnul üllatas, oli see, et igasugu baktereid, mida leidub inimese voodis, näiteks surnud naharakud ja muu taoline, polnud ahvide pesades üldse.

«Selliseid mikroobe šimpanside pesades ei leidnud ja pean tunnistama, et me olime selle avastuse üle pisut hämmingus,» sõnab Thoemmes. Ka kirpe ja täisid oli pesades tegelikult ootuspärasest palju vähem, kuigi ahvid ei sügavpuhasta oma pesi nii nagu inimesed oma voodeid. 

«Avastus on kahtlemata oluline selles osas, et paneb mõtlema, kas inimesed äkki soovist luua endale puhast elukeskkonda ei ole läinud valele teele, saavutades täiesti vastupidiseid tulemusi. Inimese voodis on mikroobe kordades rohkem kui ahvi puhastamata pesas,» ütleb Thoemmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles