Õigete nippidega saab terrassile sisustada võimsa õuetoa

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õdus valgustus ja väike välikööginurk muudavad terrassi eriti mõnusaks.
Õdus valgustus ja väike välikööginurk muudavad terrassi eriti mõnusaks. Foto: VidaPress

Terrassi funktsionaalseks ja kutsuvaks ajaveetmiskohaks kujundamisel on olulised põhjalikult läbimõeldud plaan ja väikesed detailid, mis asja tervikuks seovad.

Terrasse on erinevaid ja päris kindlasti on kujundamisel vahe, kas tegu on eramaja aiasoppi peitunud privaatse alaga või kortermaja juurde kuuluva jupikesega, mis naabrite pilkudele igalt poolt avatud. Sisustuslusti sisekujundaja Kristiina Luts ütleb, et tema jaoks on oluline, et terrass oleks igal juhul kuidagimoodi piiratud ning kaetud. «On suur vahe, kas terrassil uluvad halva ilma korral tuuled ja pladistab vihm või saab seal hoopiski mõnusasti varju all kohvitassiga suvevihma nautida,» ütleb ta.

Piirdeks ei pea terrasside puhul kindlasti olema kapitaalne laudadest ehitis, mis seda muust õueosast ja vajadusel ka naabritest eraldab: Luts soovitab selle asemel kasutada hoopis piirdehekki, mis lisab suvisele puhkekohale sobivat meeleolukat rohelust. «Kui on soov kaitsta terrassi vihma eest, võib ehitada statsionaarse varikatuse, aga võib kasutada ka markiisi või mõnd suuremat päikesevarju,» räägib ta.

Enne hooga terrassi kujundamise kallale asumist soovitab Luts põhjalikult läbi mõelda, milleks seda kohta kasutada soovitakse. «Üldiselt kulub igale terrassile alati marjaks ära istemööbel, aga kas see vajab enda kõrvale lamamistooli, diivanit või hoopis kiike, jääb juba iga kasutaja enda otsustada,» selgitab sisekujundaja.

Tänapäeval on saadaval väga palju erinevat terrassimööblit ja ka materjalide valik on laiem kui kunagi varem. Julgelt võib sisekujundaja sõnul vaadata ka plastikmööbli poole. «Plastikmööbel ei tähenda enam ammu bistroolikke valgeid toole ja laudu, vaid selle seast leiab ka vinget disainmööblit. Huvitavate ja kvaliteetsete toodete poolest paistavad silma mitmed Skandinaavia brändid, näiteks Cane-line ja HOUE. Samas leidub kena ja korralikku välimööblit ka masstoodangu seas,» julgustab ta.

Eesti kliimas on hea variant rotangist ehk punutud mööbel, mis tihti plastikust valmistatud. See näeb hea välja ja plastikvariandid on ka hinna poolest mõistlikud. 

Endiselt on aktuaalne puitmööbel ning julgemad võivad endale soetada ka metallist välimööbli komplekti. Viimane on istumise all küll jahedam, ent selle vastu aitab polsterdus. «Polsterdust ei pea välitingimustes kartma, reeglina on kõik padjad ja istumisalused äravõetavad, nii et need saab talveks tuppa viia,» räägib Luts. Alternatiivina võib soetada välimööbli, millega tulevad kaasa spetsiaalsed mööblikatted. Nende puhul ei pea talvehooajaks midagi tuppa viima – mööbel võib kaetuna terrassil rahulikult suve ootama jääda.

Tänapäevane terrass on siseruumi laiendus õue, üleminek võiks olla sujuv.
Tänapäevane terrass on siseruumi laiendus õue, üleminek võiks olla sujuv. Foto: VidaPress

Õige meeleolu peitub detailides

Terrassile hubasuse loomiseks on sisekujundaja sõnul üks lihtne lahendus: tekstiilid. Kindlasti padjad ja pleedid, aga miks mitte ka Eestis veel üsna alahinnatud ja võõrana tunduv terrassivaip: kui terrass on kaetud või vaip ilmastikukindel, pole ühtki põhjust, miks see ei võiks terrassipõrandat katta.

Õdusa õhustiku loomisel on väga suur roll ka valgustusel. «Küünlad, laternad, valguspallid või muud lambikesed loovad õhtuti väga mõnusa meeleolu,» räägib Luts. Kindlasti ei tohi tema sõnul unustada ka taimi. «Küllusliku roheluse abil saab terrassi muuta tõeliseks oaasiks. Ilu saab veelgi lisada keskmisest dekoratiivsemate lillepottide abil,» ütleb Luts.

Taimevalikust on eestlaste seas popid üheaastased suvelilled, näiteks petuunia ja lobeelia, mis meeldivad rõõmsavärviliste õite pärast. «Terrassidele sobib väga hästi ka pelargoon, eriti kui on koht selle ületalve pidamiseks. Nii võib üks ja sama taim kaunistada terrassi mitmeid suvesid järjest. Lilli saab kasvatada nii taimekastides, suuremates lillepottides kui amplites, mis annab palju erinevaid võimalusi dekoreerimiseks,» loetleb Luts.

Kaaluda võib ka puudega haljastamist, sobivad näiteks elupuud, kuid nende puhul tuleb Lutsu sõnul olla talvitamisega väga ettevaatlik, sest juured ei tohi läbi külmuda. «Selle vältimiseks vajab potimuld korralikku isolatsiooni saepuru, puukoore või muu taolise näol. Veelgi parem aga on ühendada taimekast maapinnaga ja see pealt kinni katta,» ütleb ta.

Kui tihti võib kodude juures kohata poolikult sisustatud või üldse sisustamata jäetud terrasse, on Lutsu sõnul olemas ka teine äärmus, mis kipub isegi valdavam olema. «Üks üldisem probleem eestlaste majapidamises, mida olen täheldanud ja mis sageli laieneb ka terrassidele, on liigne asjaderohkus. Panipaikadest on alatasa puudus ning seetõttu leiab kasutult seisev kola oma tee igale poole, ka õue,» räägib ta.

Terrassidel võib seetõttu tihti kohata autorehve, jalgrattaid, laste vanu mänguasju ja muud täiesti asjassepuutumatut kola.  «Pole aga just kuigi mõnus soojal suveõhtul värskendavat kokteili trimbata, kui terrassi teisest otsast vaatab vastu kast tühjade klaaspurkidega. Ei maksa unustada, et terrassil hoiustatav kola rikub ka maja välisilmet,» meenutab ta. Terrass ei ole panipaik. Kui on aga möödapääsmatu seal midagi hoiustada, tuleb seda teha läbimõeldult, luues hoiustatavatele esemetele kapid või riiulid või pannes need muul moel silma alt ära.

Taimed on terrassi kujundamisel olulisteks abimeesteks.
Taimed on terrassi kujundamisel olulisteks abimeesteks. Foto: VidaPress

NIPP

Kui soovid oma terrassi kuidagi erilisemalt kaunistada, võid tuua sisse efektse roheseina. Selleks läheb vaja spetsiaalset sõrestikku ja sobivat taime. Üks variant, kuidas roheseina luua, on kinnitada sõrestikule palju väikseid potitaimi. Teine võimalus on panna taim sõrestikule ronima. Head suvised ronijad on näiteks elulõng ja lillhernes. Saadud uhket roheseina saab kasutada nii õuetoa piirdena kui seinadekoratsioonina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles