Tomatite kasvatamisel tehakse sageli üks kahetsusväärne viga

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Saagikate tomatite kasvatamiseks peab teadma õige mitut nõksu. Vastasel juhul võid viljade valmimist kevadeni oodata.

Kui rammu andmise ja kastmise vajadusest on teadlikud paljud tomatikasvatjaad, siis üha harvem teatakse, et tomati kasvuperioodil on taimel vaja eemaldada lehti ja kasvusid. 

Mõistagi ei tohi tomatitaime kohe pärast istutamist rappima asuda. Alumisi lehti, mis takistavad õhu liikumist ja võivad olla soodsaks kasvukeskkonnaks seenhaigustele, hakatakse taimedel eemaldama siis, kui esimesed tomatid hakkavad roosatama.

Lisaks sellele tuleb järjepidevalt eemaldada tarbetuid kõrvalvõsusid - see on vajalik selleks, et taim ei suunaks oma energiat lehtede kasvatamiseks, vaid keskenduks aiapidaja põhihuvile, maitsvatele tomatitele.

Lehti tuleb eemaldada ettevaatlikult, kord nädalas ning korraga võib ära murda paar-kolm lehte. Lehti tuleks eemaldada hommikusel ajal.

Juulis, kui taim juba hooga vilju kasvatab, tuleb tomatil eemaldada ka latv. Kõige ülemise kobara peale jäetakse paar-kolm lehte ja murtakse siis taime latv maha. See on samuti vajalik selleks, et tomat taime kasvatamisse ülearust energiat ei paneks ja rohkem viljadele keskenduks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles