Aastakümneid kingakarbis tolmu kogunud vaas müüdi oksjonil aukartustäratava summa eest

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Qini dünastiasse kuulunud vaas.
Qini dünastiasse kuulunud vaas. Foto: Sotheby’s / SWNS.com / Sotheby’s / SWNS.com/Scanpix

Aastakümneid kingakarbis peidus olnud vaas müüdi oksjonil uskumatu 16,2 miljoni euroga.

Teisipäeval peetud enampakkumine ületas vaasi hinnangulist väärtust kahekümnekordselt. Anonüümseks jääda soovinud perekonna pärandisse kuuluv vaas avastati puhtjuhuslikult tolmu võtmise käigus. Vaasi leidnutel polnud siis veel õrna aimugi, millise kullaaugu otsa nad sattunud olid.

Keldrist leitud vaas kuulus omal ajal nimelt Qiani dünastia koosseisus olnud Hiina keiser Qianlongile, kes valitses riiki aastatel 1735–1796, vahendab finance.nine.com.au. 20 minutit väldanud tulise oksjoni haamer langes lõplikult 16,2 miljoni euro juures.

Hästisäilinud portselanvaasi endiste omanike sõnul polevat vaas ei neile, ei nende esivanematele erilist muljet avaldanud.

«Perekond aimas, et küllap mingi väärtus sel vaasil ikkagi on. Küll aga ei osanud nad arvata, et see niivõrd suureks kullasooneks osutub, rääkimata selle kuuluvusest ajaloolise dünastia omandisse,» märkis oksjonifirma Sotheby üks esindajaist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles