Tasub teada: jaanilõkkele kehtivad tänavu väga mitmed tavatud piirangud

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanilõke.
Jaanilõke. Foto: Lea Margus / Valgamaalane/Scanpix

Kuigi paljudele meeldib jaaniõhtut keset loodust veeta ja oma lõke metsas üles teha, tasub meeles pidada et tänavu seda teha ei tohi. Ümber tuleks mõelda ka suurejoonelised jaanilõkked.

Pikalt püsinud kuuma ja kuiva tõttu on kogu Eesti hetkel kuulutatud äärmiselt suure tuleohuga alaks ja see tähendab, et metsas lõkke tegemine on rangelt keelatud. Seda ka selleks ettevalmistatud kohtades. Samuti on keelatud metsas grillseadmete kasutamine ja suitsetamine.  Jaanilõketega tuleks tänavu üleüldse olla väga ettevaatlik, sest põua tõttu on tuleohtlikud ka koduaiad.

Keeldu tuleks suhtuda äärmise tõsidusega, sest Eestis on viimastel nädalatel olnud juba mitu suuremahulist metsapõlengut. Vahepeal piirkonniti maha sadanud vihm ei ole tulekahju tekkimise ohtu vähendanud ja piirang kehtib endiselt.

Päästeameti peadirektori Kuno Tammearu sõnul on pikk põuaperiood tekitanud looduses hoopis teistsuguse olukorra, kui oleme tavapäraselt harjunud. «Päästeamet ei ole minu mäletamist mööda nii varakult ja kogu Eesti territooriumi hõlmavat suure tuleohuga aega välja kuulutanud,» sõnas Tammearu.

Päästeamet on iga-aastaselt teavitanud Eesti inimesi ohutu jaanitule tegemise võtetest, kuid sellel aastal kutsub Päästeamet üles erilisele ettevaatlikkusele. «Jaanipäeva tunde loomiseks piisab ka väikesest lõkkest või turvalisest õueküünlast – oluline on seltskond, kellega jaanipäeva tähistad. Eestlaste jaanipäeva traditsiooniks on suur lõke ja sellest üle hüppamine, kuid sellel aastal kutsume üles tegema lõkkeid suurusega, millest saab üle astuda,» lisas Kuno Tammearu.

Registreeri oma ohutu jaanituli SIIN. 

Rohkem saab lugeda Päästeameti koduleheküljelt SIIT ja SIIT .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles