Remondiblogi: andke Eesti paarile nõu, kuidas korterisse saun ehitada

Margit Partei
, blogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saunalava. Foto on illustratiivne.
Saunalava. Foto on illustratiivne. Foto: VidaPress

Sel nädalal kirjutab Margit, missugune peaks saama nende kodu üks tõenäoliselt mõnusamaid ajaveetmispaiku, eestlasele nii südamelähedane saun.

Kuna vannituba edeneb tasahilju edasi, planeerin mina juba järgmisi tube. Üks pisike ruum, mille osas juba vannituba ehitades omajagu otsuseid tuli ära teha, oli leiliruum.

Küll aga jäi veel üles mitmeid küsimusi, millele alles vastuseid otsime. Täna räägingi pikemalt meie pisikesest saunast. Igasugune tagasiside tehtud plaanidele on soojalt tervitatud!

Leiliruum saab olema vannitoa üks osa, st siseneda saab sinna vannitoa kaudu. Ruumi mõõdud on 1,34x1,39 meetrit: see tähendab, et sirgelt pikutama sinna ei mahu. Mõnele võiks see olla deal breaker, kuid meid see väga ei heidutanud.

Harrastusjooksjatena on saun meie jaoks pigem mõeldud taastumist soodustava keskkonnana, kus piisab kuumas istudes higistamisest ja mõned korrad end külma veega jahutamisest. Hea tahtmise juhul mahub sinna end ka rohkem sirutama, kui jalad veidi kõrgemale seinale tõsta. Leiliruumi lae kõrguseks jääb ilmselt ca 2,2 meetrit.

Vannitoa joonis.
Vannitoa joonis. Foto: Margit Partei

Lavaosa tuleb plaanil leiliruumi nö ülemisse külge. Me pole veel kindlalt otsustanud, kas peaksime tegema lava kahe- või kolmeosalise: kas lisaks lamamis-/istumisalale peaks olema veel lisaks madal aste ning madalam istumisala või piisab vaid madalamast istumisalast, mis toimib ka astmena kõrgemale tasandile. Mulle endale tundub meie kitsastes oludes kahe astmega variant loogilisem. Kellel ruumi rohkem, soovitaks kolme tasandiga varianti.

Ülemise lavatasandi laius jääb meil ilmselt 60 cm kanti ja keskmisel 40 cm ligi. Ülemine lavatasand asub laest 120 cm kaugusel, alumise ja ülemise lava vahele jätame ca 50 cm ning põrandani jääb seega alumisest lavast samuti ca 50 cm, mida on astumiseks ehk veidi palju, kuid olukorda leevendab põrandale paigutatav puidust rest, mis muudab ka astumise mugavamaks ja hügieenilisemaks.

Keris tuleb ukse kõrvale. Kaalumisel on nii tornkeris kui ka seinale paigutatav isend. Sauna kütame elektriga, kuna piiratud ruumi (ohutuskujad!) ja korstnalõõride tingimustes ei olnud meile puukerise paigutamine võimalik. Minu isiklik lemmik on kindlasti kodumaiselt stiilne tilgakujuline HUUM, aga eks näib, mis lõpuks meie valikuks osutub.

Kodumaine keris HUUM.
Kodumaine keris HUUM. Foto: Huum

Kindlasti tuleb välja mõelda ka mingi käsipuu/jalapuu laadne kaval lahendus lava ja kerise vahele, et vältida õnnetusi. Ilmselt ei tule kerise ette ka alumist astet: sellel pole ju lihtsalt mingit praktilist väärtust.

Põrand tuleb keraamilistest plaatidest, kus on soovitatav kasutada tumedat vuuki, et vältida esteetilisi kahjustusi, mis leiliruumis tekkida võivad. Plaadid tulevad täpselt samasugused nagu vannitoas. Seinte ja lae isolatsiooniks kasutame SPU plaate ning kattena puidust laudist.

Kogu sauna, k.a lava, plaanime ehitada ise, kuna elukaaslane on puidutööd õppinud ja praktiseerib seda pea igapäevaselt. Kerise paigalduse ja ühendamisega tuleb appi elektrik. Puidu tüübi ja töötluse kohapealt peame veel veidi lisatööd tegema, kuna ilusaid variante on tänapäeval nii palju, alates termotöödeldud puidust kuni eri toonitavate sauna jaoks mõeldud puidukaitsevahenditeni. Kerise taha tuleb ilmselt mingi põnev kivilahendus.

Leiliruumi uks tuleb klaasist, kuid täpset viimistlust me veel samuti otsustanud ei ole. Valgustusena oleks mugav ja ilus lahendus fiiberoptika, aga lõpliku otsuse teeme ilmselt hinnaerinevusi uurides. Ka LED valgustusega saab luua hubaseid lahendusi.

Ventilatsioon on sauna lahutamatu osa. Elektrikerise puhul tuleb sissepuhe otse kerise kohale ning väljatõmbeavasid tuleb kaks: esimene tuleb lava piirist allapoole kerise suhtes ruumi vastanurka ning teine samasse nurka lae alla. Teine väljatõmme on mõeldud ruumi kuivatamiseks pärast saunatamist ja selle võib äärmisel vajadusel ka ära jätta. Kogu meie korteris saab olema soojustagastusega sundventilatsioon.

Loodetavasti pole ma midagi olulist ära unustanud. Kui oled ehitanud või kasutanud väikest korterisauna, siis anna teada, millised on olulisemad vead, mida vältida, ning lao ka oma parimad nipid ja nõuanded letti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles