Pikanäpumees ei hüüa tulles: seitse asja, mida enne puhkusele sõitu kodus ära teha

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Puhkusele minnes tasub lisaks suletud ustele-akendele veel üht-teist kõrva taha panna, et kaitsta oma kindlust tormide ja kurjategijate eest.

Suvisel ajal, mil inimesed pikemalt kodust eemal viibivad, kipuvad ka pikanäpumehed tihedamalt ringi luusima. Puhkusele minnes tasub seega kindlustada oma seljatagune ning vaadata üle turvalisus oma kodus ning selle ümber.

Eesti Korteriühistute Liidu soovitusi enne suvepuhkusele sõitmist:

  • vali koduhoidja: see peaks olema keegi usaldusväärne isik, kes peab su kodul silma peal, sel ajal kui ise puhkusel oled. Ta võtab postkastist posti, et täistuubitud postkast kurikaeltele silma ei jääks, samuti kastab vajadusel toataimi.
  • sule korralikult uksed ja aknad: kontrolli, et enne puhkusele sõitu oleks uksed, sealhulgas ka rõdu uks ja aknad korralikult suletud. Kui kahtled, kas said ukse lukku pandud, võid pärast sulgemist teha mobiiltelefoniga lukust kiire klõpsu - nii jääb ära asjatu paanika.
  • hoolitse, et elektriseadmed oleks välja lülitatud. Nii mõnigi tulekahju on saanud alguse seinakontakti jäetud mobiiltelefoni laadijast!
  • ära jaga oma puhkust kogu maailmaga! Kuigi ranna- ja palmipildid meeldivad kõigile, pole kurjategijatel just raske ära arvata, kus sa elad.
  • turva oma kodu: turvalised lukud, koduvalvesüsteemid jms aitavad su kodu kaitsta. Mitmed turvasüsteemid võimaldavad kodus toimuvat ka reaalajas nutitelefoni abil jälgida. Samuti peaks olema sõlmitud toimiv kodukindlustus, mis kataks võimalikud kahjud.
  • ära jäta asju valveta: jättes lapsekäru või jalgratta lihtsalt koridori, ei pruugi see puhkuselt naastes sugugi sama koha peal olla, samuti takistab koridori ladustatud kraam ohu korral inimeste kiiret majast väljumist. Paiguta asjad turvalisse panipaika.
  • hoolitse, et korteriühistul oleks su toimivad kontaktid: uue korteriomandi- ja korteriühistuseaduse kohasel korteriomanik kohustatud teatama korteriühistule oma olemasolevate sidevahendite andmed, eelkõige telefoninumbri või elektronposti aadressi. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles