Lubab äikest: levinud lahendus sel puhul kodu kaitsmiseks ei aita tegelikult (1)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike
Äike Foto: Caters News Agency/Scanpix

Nädalavahetuseks lubab mitmel pool Eestis korralikult äikest. Tasub teada, et levinuim lahendus sel puhul kodu kaitsmiseks ei ole tegelikult abiks.

Inimesed on harjunud, et kodu kaitsmiseks äikese ajal tuleb elekter välja lülitada. Sellest ei pruugi tegelikult mitte mingit kasu olla.

Kõige kindlam viis oma kodutehnikat ja kõigi teisi elektroonikaseadmeid kaitsta on need seinakontaktist eemaldada, seisab Elektrilevi temaatilises blogis.

Väga palju kahju teeb ülepinge, mida välgulöök tekitab ja tihtipeale on ülepinge seadme tööpingest mitu korda kõrgem. Ülepinge tekkimiseks ei pea välk majja lööma, ohtlik on ka kaugem, kilomeetrite taha ulatuv äike, mis võib lüüa liinidesse või mõnda alajaama.

Samal põhjusel on vähe abi ka piksevardast, millesse paljud endiselt usuvad. Piksevarras kaitseb ainult maja, kuid majas olevad seadmed on jätkuvalt seotud elektriliinidega, mida piksevarras ei kaitse.

Niisiis tasuks targalt tegutseda ja lisaks elektri väljalülitamisele ning piksevarda kasutamisele ka seadmed vooluvõrgust eemaldada.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles