Kodukindlustus ei anna automaatset kaitset äikse tekitatud kahjude vastu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindlustus ei leevenda automaatselt äikesetormist tekkinud kahjusid.
Kindlustus ei leevenda automaatselt äikesetormist tekkinud kahjusid. Foto: GUILLAUME SOUVANT / AFP/ Scanpix

Kuidas kaitsta kodutehnikat pikselöögist tekkinud ülepinge eest ning kas kindlustusselts ikka paneb kahjude korvamisel inimesele õla alla?

Eesti suvega käivad kaasas ohtlikud äikesetormid, mis koduomanikele aastast aastasse muret tekitavad. Kodukindlustuse pakette on erinevaid ja kindlasti tuleb veenduda, kas sõlmitud kindlustusleping katab lisaks kodule ka koduseinte vahel oleva vara. Äikese tõttu kannatada saanud kodutehnika ja muu vara kuulub küll hüvitamisele, ent selleks tuleb lepingut sõlmides valida juurde ka vara lisakaitse.

Oluline on üle vaadata, missuguste riskide vastu kindlustada soovitakse. «Põhiriskidega kodukindlustus ei hüvita näiteks olukorda, mil äike tekitab voolu kõikumise ning selle tagajärjel kodumasinad- ja seadmed rikki lähevad. Kui soovid oma kodu täielikult kaitsta, siis tuleks valida laiem kindlustuskaitse,» märkis IIZI kodukindlustuse tootejuht Gertu Karbus. Laiendatud kaitsega kodukindlustuse maksed võivad põhipaketiga võrreldes olla 7 kuni 20 protsenti suuremad, ent selle võrra on ka kindlustuskaitsete ulatused oluliselt mahukamad.

​Kas kindlustus katab kahju, kui äikesest läheb maja põlema?

«Jah, kodukindlustus hüvitab äikesest tekkinud kahjud. Sellise kahju tagajärjel taastatakse ehitis endisele kujule. Koduse hävinenud vara puhul kehtib üldiselt taassoetamise väärtus, osade esemete puhul ka kindlustusjuhtumi eelne turuväärtus, olenevalt kindlustusseltsist ja eseme vanusest näiteks arvutite ja mobiiltelefonide puhul. Samuti arvestatakse turuväärtust ka näiteks ATV ja murutraktorite kahjude korral,» ütles Karbus.

Ehk aitab piksevarras hädast välja?

Piksevarda omamine ei ole kindlustuse seisukohast kohustuslik. Piksevarrast ei tasu iseseisvalt paigaldama hakata, kuna ka sellele kehtivad teatud nõuded ja piirangud, mille vastu eksides, võib iseendale ja oma kodule hoopis karuteene teha. Kodukindlustuse puhul on tähtis, et hoonel oleksid ennekõike korralikud kaitsmed ja maandus. Maanduse panek sobivasse kohta või majaosale on piksevardast oluliselt parem variant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles