Päästeamet: maailmakoristuspäeval ulata abikäsi iseendale ja oma lähedastele

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmakoristuspäeval alusta iseendast.
Maailmakoristuspäeval alusta iseendast. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Laupäeval toimuva maailmakoristuspäeva eel tuletab Päästeamet meelde, et ohutusele tähelepanu pööramine ei tähenda mitte ainult vajalike hädaabinumbrite teadmist ja oskust ohtlikke jäätmeid ära tunda.

Alati ei pea kellegi teise tagant koristama, tasub ka enda ümber toimuvale veidi kriitilisema pilguga läheneda. Maailmakoristuspäeval korrasta oma kodu – pese puhtaks aknad, võta tolm, vaata, et suitsuandur oleks töökorras. Kontrolli üle küttekolded ja lisa kalendrisse meeldetuletus korstnapühkijale helistamiseks või elektritööde spetsialisti kutsumiseks.

Hoovid ja kodu ümbrus

Ülemaailmsel koristuspäeval ei pea minema kuigi kaugele, piisab ka sellest, kui sa oma «maailma» puhtaks teed. Korralda koos pere ja sõpradega üks tore talgupäev värskes õhus. Lehti ja oksi lõkkes põletades jälgi kohaliku omavalitsuse nõudeid ning pea meeles lõkke tegemise ohutusjuhiseid.

Keldrid ja garaažid

Kui leiad koristamise käigus oma keldrist või garaažist näiteks vanu rehve, õlisid, värve, lakke, liime eelmisest remondist, väetiseid, mürke, atsetooni, elavhõbedat, torupuhastusvahendeid või muid ohtlikke ja tundmatuid kemikaale, kindlasti utiliseeri need. Kokkukorjatud või leitud ohtlikud jäätmed tuleb panna suletavasse anumasse või paksema kilekoti sisse koos pakendiga. Seejärel tuleb ohtlikud jäätmed võimalikult kiiresti kohaliku omavalitsuse ohtlike jäätmete kogumispunkti üle anda. Samuti tuleb ohtlikke jäätmete kogumispunkti viia ka koristamisel kasutatud vahendid. 

Trepikojad

Veendu, et kortermajas asuvad koridorid ja väljapääsud oleksid kergesti läbitavad ja põlevmaterjalidest puhtad. Trepikodades ei tohi hoiustada lapsevankreid, jalgrattaid, potililli ega muud vaba liikumist takistavat kraami. 

Töökoht ja töökoha ümbrus

Korralda üheskoos kolleegidega üks meeldejääv meeskonnaülene koristusaktsioon. Esmaspäeval on endal ka hea puhtamas töökeskkonnas uut nädalat alustada.

Mahajäetud hooned

Eestis on väga palju kasutuseta tühjalt seisvaid hooneid. Kui üks neist kuulub sulle, siis ole hea ja mine vaata oma valdused üle – sule sissepääsud, niida muru, riisu lehed, võimaluse korral paranda katus.

Katteta kaevud

Kui kaevu kivi- või puitkonstruktsioonid on lagunenud, võivad need tõsise õnnetuse põhjustada. Päästeamet kutsub ülemaailmsest koristuspäevast osavõtjaid üles teatama kaanteta kaevudest ja teistest ohtlikest rajatistest päästeala infotelefonile 1524 või märkima selle asukoha veebilehel: anna-teada.ee.

Sinu inimesed

Kui oled oma maja, keldri, garaaži, aia või hoovi korda teinud, ole hea ja ulata abikäsi ka oma lähedastele – näiteks külasta vanemaid või vanavanemaid ning aita ka nende elukeskkond ohutumaks muuta. Lisaks võib ka surnuaialt läbi põigata, kindlasti on sügise saabudes ka seal nii mõndagi, mida veel korda teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles