Lihtsad reeglid tagavad õnnestunult sisustatud elutoa

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Kuigi tundub, et elutoa kujundamisel pole võimalik millegagi eksida, vajab sellegi ruumi kujundamine plaani, et kõigi pereelanike vajadusi ja soove oleks arvestatud ning tuba saaks kujundatud nii, et kõigil on seal hea aega veeta.

Elutoa kavandamist alustades tuleks sisekujundaja Eva-Mai Sõrmuse sõnul esmalt läbi mõelda, kes seda tuba kasutavad ja millisel otstarbel. Kui peres on lapsi, on elutoal kindlasti pisut teine otstarve kui lastetu pere puhul. Kui lapsed on pisikesed, peavad väga suure tõenäosusega ruumi mahtuma ka nende lelud ja muu taoline – lapsed mängivad harva omaette.

Kui see, kellele elutuba sisustatakse, on paika saanud, tuleks sellest lähtuvalt kavandada pistikute, lülitite ja valgustite asukohad. «Kindlasti võiks diivani lähedusse planeerida piisavalt pistikud, et vajadusel lisaks põrandalambile ka nutiseadmeid laadima saaks panna,» soovitab Sõrmus.

Elutoa keskne osa on kindlasti diivan: see on koht, kus pere kokku saab, mistõttu on diivani suurus, praktilisus ja kvaliteet väga olulised. «Diivani puhul tuleb hoolikalt läbi mõelda asukoht ruumis, võimalikud mõõdud ning mitu inimest iga päev diivanit kasutab. Ruumi ei tasu vägisi paigutada maksimaalsete mõõtudega diivaneid, liiga suure diivani puhul paistab ka ruum visuaalselt väiksem kui see tegelikult on,» selgitab Sõrmus.

Väiksemate elutubade puhul tasuks eelistada pigem kahekohalist diivanit ja vajadusel lisaks mõnusat tugitooli. «Hea variant on ka eraldiseisev diivan-tumba, mida argipäeval saab kasutada diivanilaua, koosviibimistel aga istumiskohtadena,» soovitab sisekujundaja.

Mis puudutab diivani disaini, siis väiksemas ja keskmise suurusega elutoas tasuks eelistada kõrgematel ja sihvakamatel jalgadel diivaneid, nii mõjub see õhulisemalt ja tagasihoidlikumalt. Suuremas ruumis ei pea diivan sugugi vastu seina asetsema, vaid selle võib julgelt paigutada ka keset tuba. See jätab ruumist avarama mulje ning tekitab mõnusa elutoatsooni.

«Väikeses ruumis mõjub paremini selgete sirgete joontega kandilisem diivan, lopsakamad vormid eeldavad enda ümber rohkem ruumi. Kanga valikul tuleb kindlasti tähelepanu pöörata materjali puhastatavusele, kartma ei peaks ka julgemaid kangatoone, mis diivani vormi rohkem esile toovad ja toa kujunduses suurt rolli mängivad,» räägib Sõrmus.

Kui elutuppa peaks olema planeeritud söögilaud, tasuks kindlasti ka söögilaua asukoht ja valgustus varakult läbi mõelda, et hiljem ei peaks tavaliselt toa keskel paikneva üldvalgustusega leppima. Telerinurga paigutamisel tuleks arvesse tuleks võtta ka loomuliku päikesevalguse liikumist, muidu võib juhtuda, ja paljudes peredes sageli mõtlematu kavandamise järel juhtubki, et päike hakkab telerivaatamist segama. «Suurema elutoa puhul, kus toa planeerimisvõimalusi on mitu, võiks perspektiiviga arvestada ka toa ringipaigutamise võimalustega, luues alternatiive teleri asukohale,» ütleb Sõrmus.

Foto: VidaPress

Vähem asju, rohkem valgust

Väga sageli kipuvad Eesti inimesed elutuba mööbliga üle kuhjama või valima toa mõõtmeid arvestades liiga suuri esemeid. Tegelikult, hoolimata miskipärast visalt püsivast arusaamast, ei pea elutuba maksimaalselt mööblit täis olema – vastupidi, kergemalt sisustatud ruumis on ka endal kergem olla, ülearune kola väsitab. «Kui tuppa jääb liiga vähe õhku ja käiguruumi, ei tunne inimene seal ennast hästi ja visuaalselt võib jääda mulje, et tuba on korrast ära. Mööblit valides tuleks hinnata selle mõõtmeid ning eelistada tasuks pigem multifunktsionaalseid esemeid,» selgitab Sõrmus.

Väga hoolikalt tuleks valikud läbi mõelda väikeses elutoas. Seal peaksid kõik mööbliesemed olema põhjendatud ja neil peaks olema praktiline väärtus, räägib sisekujundaja. «Näiteks nägusad taburetid, mida saab kasutada nii lisaistumiskohana, kõrvallaua või hoopis taimede postamendina,» näitlikustab ta.  Sõrmuse sõnul ei maksa asju üritada mööda tuba võrdselt laiali jaotada. Kehv valik on ka ühes tükis mööbliesemed, sest need jätavad ruumis korrastamata mulje. «Ideaalis võiks olla ruumis mõni sein, mis täielikult mööbli tagant välja paistaks, see lisab ruumi õhku,» räägib sisekujundaja.

Nagu iga teise ruumi puhul, on ka elutoas äärmiselt tähtis valgustusplaan. Sõrmuse sõnul arvatakse endiselt väga sageli, et vaid ühest laevalgustist keset tuba piisab ja avastatakse alles hiljem, kui valikud juba tehtud, et valgust on vaja oluliselt rohkem. «Valgustusel on väga suur roll atmosfääri loomisel. Kindlasti peaks elutoas olema võimalik vastavalt meeleolule ja sündmusele valgust valida ja eraldi lülitada,» ütleb Sõrmus. Lisaks laelambile peaks elutoas kindlasti olema mõnus laua- või põrandalamp lugemiseks või sisustuselemendiks. Tõenäoliselt kulub neid aga ära rohkem kui üks.

Tähelepanu detailidele

Et hoolikalt valitud mööbliga elutuba ei näeks välja nagu salong või messiboks, tuleks sinna lisada isikupära väikeste, aga tähtsate sisustusdetailidega, milleta elutuba kindlasti tervikuks pidada ei saa. «Kindlasti peaks ruumis olema mõni roheline taim. Parem üks-kaks ja suuremat kui aknalaua- või toatäis väikesi potitaimi,» ütleb Sõrmus. Ka suured potid ja vaasid on efektsed, samuti küllalt rahakotisõbralikud sisustuselemendid, mida saab värskuse huvides ja vastavalt hooajale välja vahetada.

Igas elutoas on kindlal kohal mõnusad diivanipadjad ja pleedid. Nende puhul tuleb lisaks kenale välimusele tähelepanu pöörata ka praktilisusele ja vastupidavusele. Kes meist ei armastaks kohvi- või teetassiga mõnuledes diivanil pleedi ja patjade vahel kerra tõmmata – sel juhul võiks seal end ka päriselt mõnusalt tunda.

Elutoa juurde kuulub kindlasti ka õige suurusega vaip, mis viimistleb ruumi ja annab õdusa mulje. Tihti kiputakse ka see liiga väike valima, kuid suurem vaip jätab ruumist avarama mulje. Vähemtähtis ei ole ka teleri paigutus – seda ei tohiks paigutada akna ette ega selle vahetusse lähedusse, kuna see segab telerivaatamist.

Detailide tähtsust ei saa Sõrmuse sõnul üle hinnata. «Kujunduses kehtib kindlasti põhimõte it's all in the details ehk siis tasub julgelt ruumi paigutada meelepäraseid küünlaid, vaase, kandikuid. Kindlasti julgustan elutoas nähtavale kohale tuua ka enda jaoks olulisi fotosid ja näiteks reisidelt toodud esemeid – nii lood enda ümber positiivse ja turvalise keskkonna, kus on hea olla,» sõnab ta.

Foto: VidaPress

Et elutoa sisustamisel õnnestuda, pea meeles:

  • Kindla peale minek on seinte viimistlemiseks kasutada seinavärvi. Eelistada tasuks julgemaid ja sügavamaid matt-toone, mille taustal sisustus kenasti esile pääseb. Toonidest tasub esile tõsta smaragdrohelised, meretooni sinised ja vanaroosa varjundid,  mille tonaalsusi tasuks eelistada ka aksessuaaride valikul. Seinad olgu pigem neutraalsema tonaalsusega.
  • Teleriseinad on elutoas hea koht, kuhu tekitada efektsein, olgu see siis televiisori tagune paneel, tapeet, keraamiline plaat või laudis, mille taha juhtmed peitu panna.
  • Kuna meie kliimas on pimedat ja külma aega palju, on tulease sisustuselemendina elutoas igati õigel kohal. Naturaalse tuleaseme kõrval on ka gaasikaminad hea võimalus elamisse hubasust juurde tuua. Kui kamina planeerimine pole võimalik, tasub kindlasti rõhku panna erineva otstarbega valgustitele, mida peaks ruumis olema kindlasti rohkem kui üks.
  • Elutoas võiks julgelt rohkem kasutada peegleid, mis avardavad ruumi ja loovad põnevaid illusioone ning aitavad hämarasse ja väheste akendega ruumi valgust tuua.
  • Vanemates hoonetes tasuks esile tuua kindlasti hoone konstruktsiooni, näiteks kõrgeid lagesid, palk- ning kiviseinu.
  • Diivani, patjade, kangaste valikul tasuks materjalidest vaadata sameti ja velveti poole.
  • Mööblidisainis võidutsevad metalsed käepidemed ning mööblijalad, mis trenditoonide taustal kenasti esile pääsevad.
  • Geniaalseid lahendusi tasub otsida erinevate tekstuuride ja materjalide kombineerimisel. Kõige menukamad materjalid, mida koos kasutada, on pähkel, messing, kuld, marmor ja matt must.
  • Endiselt on moes troopilised lopsakad mustrid, mis on hetke menukamate toonidega hästi kombineeritavad. Populaarsust on kogumas ka eksootilised linnu- ja safarimustrid, mida kujunduselementidena näiteks seintel piltidena ning tekstiilides ja tapeetides kasutada võiks. Võidukäiku jätkab marmor nii mööblidisainis, tekstiilides kui ka aksessuaarides.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles