Ökomäss avab Patarei maneež-kiriku viimast korda avalikkusele

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peakorraldaja Tarmo Andre Elvisto paotab kunagise maneež-kiriku ust. Just siin toimub reedel ja laupäeval Ökomäss.

This year's theme will be "Construction and Authenticity" and the venue a manège-chapel of historic value, located in the beautiful Kalamaja district: Küti 4, Tallinn.
Man in the picture is chief organizer Tarmo Andre Elvisto.
lt/: Foto: LIIS TREIMANN
Peakorraldaja Tarmo Andre Elvisto paotab kunagise maneež-kiriku ust. Just siin toimub reedel ja laupäeval Ökomäss. This year's theme will be "Construction and Authenticity" and the venue a manège-chapel of historic value, located in the beautiful Kalamaja district: Küti 4, Tallinn. Man in the picture is chief organizer Tarmo Andre Elvisto. lt/: Foto: LIIS TREIMANN Foto: Liis Treimann

Tänavune ökofestival Ökomäss toimub Kalaranna tänaval asuvas kunagises maneež-kirikus, mis avatakse avalikkusele viimast korda.

21.-22. septembril toimuva kaheksanda Ökomässu teema on «Ehitus ja ehedus». Kalaranna fordi ehk Patarei vastas veidi võssa kasvanud alal on räämas hoone. Kehvast väljanägemisest hoolimata on tegemist vana ja väärika ehitisega. Ökomäss ongi varem silma paistnud huvitavate toimumiskohtadega. Nii on festivali peetud näiteks Patareis, aga ka Balti jaama endises lähirongide jaamahoones.

Niisugune nägi maneež-kirik välja sadakond aastat tagasi. Kaugemal paistab Patarei ees olev mortiiripatarei, mis on tänagi säilinud, kuigi samuti väga viletsas seisus.
Niisugune nägi maneež-kirik välja sadakond aastat tagasi. Kaugemal paistab Patarei ees olev mortiiripatarei, mis on tänagi säilinud, kuigi samuti väga viletsas seisus. Foto: SRIK

Tänavune festival toimub maneež-kirikus, mille ajalugu tutvustavad festivali korraldaja Tarmo Andre Elvisto ja ajaloolane Robert Treufeldt. «Kuuel päeval nädalas õpetati kirik-maneežis sõduritele ratsutamist, seitsmendal päeval viidi hobused välja, toodi ajutine ikonostaas sisse ja peeti sõjaväelastele jumalateenistust. Vene armee sõjaväelased olid enamasti õigeusku ja kui Nõmmele ehitati uus õigeusu kirik, siis viidi Patarei kiriku sisu esialgu Nõmmele. Aga 1939. aastal sai Nõmme kirik endale Paldiski kiriku varad, sest Paldiski muudeti Nõukogude baasiks ja sealne kirik likvideeriti. Patarei kiriku sisu viidi omakorda Läti piiri äärde Pärnumaale Treimanni, kus see on osaliselt praeguseni säilinud,» on Treufeldt varem Postimehele rääkinud.

Üks samalaadne hoone on olnud ka Narvas, aga see põles sõja ajal maha ja rohkem Eestis ühtegi kirik-maneeži säilinud ei ole. Täna kuulub ajalooline hoone koos seda ümbritseva alaga ettevõttele YIT Eesti, mis kavatseb sinna korterelamuid ehitada. Kunagise maneež-kiriku müürid on plaanis säilitada. Ökomäss annab ettevõttele võimaluse kohalikele elanikele oma plaane tutvustada ning ühtlasi kutsuda inimesi tulevasele elamualale nime panema.

Umbes niisugune hakkab tänane messiala välja nägema tulevikus. Ajaloolised müürid säilitatakse ja nende vahele luuakse kõigile avatud puhkeala ning laste mänguväljak.
Umbes niisugune hakkab tänane messiala välja nägema tulevikus. Ajaloolised müürid säilitatakse ja nende vahele luuakse kõigile avatud puhkeala ning laste mänguväljak. Foto: YIT Eesti

«Me otsime nime kogu sellele krundile tulevale arendusele. Ökomässul pakume inimestele võimalust selles kaasa lüüa ja kutsume kõiki üles oma nimevariante pakkuma. Teha saavad nad seda Facebookis «YITkodu» lehel ning nimede pakkumisi ootame septembri lõpuni. Seejuures saab parima nime esitaja muidugi auhinna. Soovime, et nimes oleks kajastatud nii ajalugu kui tänapäev ehk vana ja uus koos,» ütles YIT Eesti turunduse spetsialist Kadi Aljas.

«Tulevikus saab seal olema mõnus ja ilus koht, maneež-kiriku müürid säilitatakse ning nende vahele tuleb puhkeala ja mänguväljak, mis on avatud kõigile,» lisas ta.

Maneež-kirikus toimuvad festivali ajal seminarid säästvast renoveerimisest ja muinsuskaitsest, tasuta töötoad ning omanäoline kultuuriprogramm. Festivali avab rahvusvaheline seminar, mis keskendub keskkonnasõbralikule ehitusele ja kultuuripärandi hoidmisele.

«Ökomäss on laiemalt keskkonnateadlikku ehitust ja elulaadi tutvustav perefestival, kus igaühel on võimalik käed külge panna ja omandada oskusi-teadmisi, kuidas keskkonnasõbralikult ning loovalt restaureerida, ehitada ja keskkonda kujundada,» selgitas Elvisto. «Elamiste ja hoonete kaasajastamist saab teha ka nii, et me jätame keskkonnale võimalikult väikse jalajälje, arendades samaaegselt loovust ja ühtlasi kandes ka meie kultuuripärandit homsesse päeva.»

Elvisto rääkis, et tänavuse festivali rahvusvahelisel seminaril käsitletakse aktuaalset ja põnevat nii ökoehituse kui kultuuripärandi vallas. «Kultuuripärandist ning ajaloost rääkides on vaatluse all esemed, mille arheoloogid tõid päevavalgele hiljutistelt väljakaevamistelt seni teadaolevast Eesti suurimast keskaegsest arheoloogiliste leidude asukohast Kalamajas.»

Neil aga, keda huvitab, kuidas inimesed läbi aegade on oma toaseinu kaunistanud, soovitab Elvisto kuulata Paide kogukonna ja spetsialistide ühise projekti tulemusi ajalooliste tapeedimustrite talletamisel.

Ökoehituse vallas tutvustatakse lubikanepi häid omadusi kasutusvõimalusi. Samuti tuleb juttu siseõhku puhastava aktiivsöe kasutamisest ehitamisel. Tutvustatakse ehitusvaldkonna värskemaid uuringuid ökomaterjalide tulepüsivusest, soojustuskrohvi kasutamisest ning energiasäästu arenguid, efektiivseid tulekoldeid jms. Messil on võimalik end viia kurssi ka ökokrohvide ja -värvide valmistamise ning kasutamisega.

Ökomässu kultuuriprogrammis on Silver Sepa, Jürgen Rooste ja Roomet Jakapi eksklusiivne Ökomässu tarvis esitatav kontsert, Imre Annuse koostatud ja kommenteeritud filmiprogramm, poni- ja kaarikusõidud, ühised töö- ja õpitoad jpm.

Kõige toimuvaga on võimalik tutvuda veebilehel www.ecomess.eu ja Facebookis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles