Vannitoa valgustus olgu ühteaegu praktiline ja meeleolu loov

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusel on suur mõju inimese meeleolule ja enesetundele.
Valgusel on suur mõju inimese meeleolule ja enesetundele. Foto: Pexels / CC0 Licence

Tavaliselt räägitakse valgustuse olulisusest köögis ning elu- ja magamistoas, ent põnev valgusemaailm on jõudnud ka vannituppa. 

Vannituba ei ole enam ammu üksnes kümblemiseks mõeldud koht. Vannituba sisustades või vanas pesuruumis värskendust tehes tuleb kindlasti läbi mõelda ka valgustuslahendused. 

Praktilisus käsikäes meeleoluga

Valgusel on suur mõju inimese meeleolule ja enesetundele. «Nutika vannitoa valgustus peab olema ühtaegu nii praktiline kui sobivat meeleolu tekitav. Valgustust planeerides ei tohiks unustada, et olenevalt aastaajast on inimese valgusvajadus ja - taju väga erinevad,» rääkis Villeroy & Boch Gustavsberg Eesti müügi- ja turundusjuht Aivi Paju. 

Näiteks võimaldavad peegli või kapi äärde integreeritud dimmerdatavad leedtuled reguleerida valguse intensiivsust ja -soojust vastavalt vajadusele ja meeleolule. Eredam, kuid naturaalsena mõjuv valgus on eelistatud näiteks meikimisel. 

Trendikaks ja samaaegselt praktiliseks valguslahenduseks on viimasel ajal ka seinakappide tööpinna serva alla süvistatud leedriba. See valgustab uste avamisel kapi sisu ning kannab samaaegselt ka dekoratiivset eesmärki. Sama praktiline on näiteks ka valamukapi sahtlites peituv valgustus, mis aitab hämaras vannitoas vajalikke esemeid leida. Lisaks lubab kerge valgustus Paju sõnul pimedas vannitoas nii suurtel kui väikestel hõlpsamini orienteeruda, ilma et peaks põhivalguse sisse lülitama.

Värviteraapia kappides

Vannitoa interjööris ei peideta enam kauneid vannirätikuid ja muid esemeid kinniste uste taha, vaid eksponeeritakse usteta kappides ja riiulites. Nende viimistlust on Paju sõnutsi võimalik valida erinevates värvitoonides, mille võlu tuleb eriliselt esile tänu kapi sisse paigutatud leedvalgustusele.

«Kollane mõjub julgustavalt, rõõmsalt ja stimuleerivalt. Oranž sümboliseerib õnne ja soojust. Rohelisel on seevastu tervendav ja rahustav toime. Soojema valguskumaga kombineeritud sinine mõjub aga tõeliselt lõõgastavalt,» märkis Paju.

Peale vannitoamööblisse integreeritud ja peeglites oleva leedvalgustuse on meeleoluvalgusega saadaval ka WC-pottide loputusnupud ja prill-lauad. Eriti tänuväärsed on taolised lahendused inimestele, kes öösel tualetti kasutavad, sõnas Paju. Prill-laua serva alt kumav pehme valgus ei ärrita silmi ning muudab kulgemise hilistel õhtutundidel oluliselt leebemaks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles