Sauna ehitamine võib ka algajale olla lõbus ajaviide

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saun.
Saun. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Sauna ehitamisel on mitmeid nüansse, millest hiljem hakkab sõltuma ka sauna kvaliteet. Ise tegemisel on aga ka mitmeid eeliseid, sest siis saab täpselt selline nagu vaja.

Leiliruumis on äärmuslik kuumus. Seepärast on tähtis, et kõik sauna ehitamise etapid moodustaksid omavahel toimiva terviku, et karmides tingimustes vastu pidada. Nõuandeid hea sauna ehitamiseks küsisime Saunapoindi eksperdilt Mario Rajalt.

Läbimõeldud ruumilahendus

Varu sauna planeerimiseks aega: alustuseks oleks hea meenutada võimalikult palju erinevaid saunaskäike sugulaste või sõprade juures ning neid analüüsida. Arvesse tuleks võtta pereliikmete vanust, pikkust ja teisi eripärasid. Internetist võib leida huvitavatest saunadest erinevaid pilte, mis annaksid planeerimiseks inspiratsiooni. Kogutud pilte sirvides saab asuda kavandama enda unistuste sauna.

Seejärel tuleks asuda visandama paberile esimesi jooniseid. Esimesena tuleks märkida joonisele leiliruumi põhiplaan ehk pealtvaade koos seinte pikkustega. Otsusta, kus hakkavad paiknema keris ja uks. Puuküttega kerise asukoht sõltub korstna asukohast, elektrikerise puhul on mänguruumi aga rohkem. Valides näiteks jalgadel seisva elektrikerise, saab suuremas leiliruumis seda paigutada ka  ruumi keskele. Lisaks pealtvaatele tuleb visandada nüüd ka külgvaade koos lae ja lavaastmete kõrgustega.

Isteplatvormi sügavus võiks olla vähemalt 50–60 cm, võimalusel rohkem. Lae ja ülemise astme vahele peaks jääma 110–120 cm. Kõige ülemise astme kõrgus peaks olema 45 cm. Alumiste astmete sügavus võiks olla 35 cm ja kõrgus 20 kuni 30 cm. Tähelepanu peab pöörama kerise kaugusele lavast ja teistest materjalidest, mis võivad kergesti süttida. Kerise ostjale antakse enamasti kaasa paigaldus- ja kasutusjuhend, millest saab nõutavad kaugused ka üle vaadata.

Vali leiliruumi kubatuurile ja iseärale vastav keris

Tänapäeval on keriste sortiment lai. Elektrikerise võimsuse arvutamisel kehtib reegel: ühe ruutmeetri kütmiseks läheb vaja üks kilovatt elektrivõimsust. Võimsuse reservi tekitamiseks võiks liita saadud vastusele kindluse mõttes ühe kilovati juurde. Näiteks kümne ruutmeetri suuruse leiliruumi puhul tuleks arvestada 11 kilovati elektrivõimsusega. Samuti tuleb iga soojustamata ruutmeetri kohta arvestada leiliruumi mahule juurde 1,2 kuupmeetrit. Puuküttega kerise puhul on soovitatav valida sauna suurusele vastav keris. Tuleks pidada ka meeles, et head kerist hinnatakse kivide mahutavuse järgi – mida suurem on kivide hulk, seda parem ja pehmem on leil.

Hea ventilatsioon

Hoonetes, kus on saun, ei piisa paraku loomulikust ventilatsioonist – liigniiskus tuleb välja sundida ventilaatori abil. Sissepuhe ja väljatõmme lahendatakse elektrikerisega ja puukerisega erinevalt. Esimene väljatõmbeava võiks asuda kerisest võimalikult kaugel lavapiirist allpool, näiteks diagonaalses vastasnurgas. Teine väljatõmbeava on mõeldud leiliruumi kuivatamiseks, ja see võiks asuda kaugemal lae all. Vajadusel võib teise väljatõmbeava ka ära jätta, kuid sellisel juhul peaks jätma pärast saunaskäiku pooleks tunniks kerise küdema ja leiliruumi ukse praokile.

Hubane valguslahendus      

Valgustus peaks leiliruumis lahendatama nii, et valgusallikat näha ei ole. Hubase tulemuse saab, kui valgusvihk peegeldub puidupinnale, ja hajub sealt ruumi laiali. Valguslahenduse planeerimiseks on mitu varianti.

Soodsaim lahendus on paigutada niiskuskindel valgusti lava alla ja katta puidust sõrestikuga.

LED-komplekte kasutades tuleks pidada meeles, et LED-pirn on kuumuse suhtes tundlik. Soovitatav on paigutada need madalamale, kus temperatuur ei ole nii kõrge, näiteks seljatoe laudade või lava äärelaua taha.

Kõige kindlam ja ohutum valgustusvalik on aga kahtlemata fiiberoptika komplekt. Valgusallikat toidab üks pirn projektoris. Peenikestest klaaskiududest moodustuvad kiudjuhtmed, mis omakorda hargnevad soovitud kohtadeni. Valgusjuhtmed ei juhi elektrit, mistõttu on tegemist ka ohutuima lahendusega niiske ruumi valgustamiseks.

Hea sauna valem:

  • Läbimõeldud ruumilahendus
  • Leiliruumi suurusele ja iseärale vastav keris
  • Hästi toimiv ventilatsioon
  • Hubane valguslahendus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles