Fotod: Tartu südalinnas peidab end hämmastavate detailidega maja (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese korruse korteri elutoa laemaaling on nii vormikeelelt kui ka värvilahenduse poolest juugendlik. Maaling on ääristatud tumepunasel taustal heleda trafarettmustriga ning keskosa teostatud pastelsete, juugendile omaselt halli, murtud roosa, rohelise ja sinise tooniga.
Esimese korruse korteri elutoa laemaaling on nii vormikeelelt kui ka värvilahenduse poolest juugendlik. Maaling on ääristatud tumepunasel taustal heleda trafarettmustriga ning keskosa teostatud pastelsete, juugendile omaselt halli, murtud roosa, rohelise ja sinise tooniga. Foto: Rasmus Jurkatam, ajakiri Pööning

Tartu peidab endas üht väga erilist puitmaja, mille välisilme annab vaid õige natuke aimu sellest, missugune pilt avaneb interjööris.

Tartus Kastani tänaval paikneb rida historitsistlikke puitpitsilisi sajandi alguse maju, mis möödajalutajate imetlevaid pilke püüavad. Majas nr 17 on lisaks uhkele välisilmele vaatamisväärset ka interjööris: säilinud on lagesid katvad laemaalingud – ja seda keldrist kuni teise korruseni välja! –, seintel on kasutatud trafarettmustreid, marmoreeringut, aaderdust ja söövitatud ornamendiga klaase.

Puitpitsilise elumaja fassaad Kastani tänaval.
Puitpitsilise elumaja fassaad Kastani tänaval. Foto: Rasmus Jurkatam, ajakiri Pööning
Kortermaja hoovipoolsele küljele jäävad läbi kahe korruse ulatuvad verandad.
Kortermaja hoovipoolsele küljele jäävad läbi kahe korruse ulatuvad verandad. Foto: Rasmus Jurkatam, ajakiri Pööning

Uhke puitdekooriga kortermaja on 20. sajandi algusaastatel lasknud ehitada Tartu kaupmees ja ehitusettevõtja Kristjan Pallo. Lisaks tänava-äärsele elamule ehitati krundi sügavusse, hoovile, veel üks elumaja ning majandushooned: puukuur, ait, pesuköök ja saun ning tall-tõllakuur.

Soklikorruse ühe ruumi seinapinnal on olnud tapeeti imiteeriv muster, laemaaling ei jää kvaliteedilt alla ülemiste korruste omadele.
Soklikorruse ühe ruumi seinapinnal on olnud tapeeti imiteeriv muster, laemaaling ei jää kvaliteedilt alla ülemiste korruste omadele. Foto: Rasmus Jurkatam, ajakiri Pööning
Motiiv juugendlikult laemaalingult.
Motiiv juugendlikult laemaalingult. Foto: Rasmus Jurkatam, ajakiri Pööning

Kahekorruselise kortermaja esimesel korrusel paiknesid suured, nelja- ja viietoalised esinduskorterid, ka teisel korrusel asusid üks suurem korter ja eraldi välja üüritavad toad. Maja keldrikorrusele jäi kojamehe korter ning kauplus abiruumiga.

Soklikorruse korteri laemaaling.
Soklikorruse korteri laemaaling. Foto: Rasmus Jurkatam, ajakiri Pööning
Teise korruse korteri söögitoa lagi imiteerib tervikuna puitlage ning on teostatud historitsismiperioodil armastatud ja levinud väärispuitu imiteerivas tehnikas – aaderdades. 
Teise korruse korteri söögitoa lagi imiteerib tervikuna puitlage ning on teostatud historitsismiperioodil armastatud ja levinud väärispuitu imiteerivas tehnikas – aaderdades. Foto: Rasmus Jurkatam, ajakiri Pööning

Maja omaaegsest toredusest annavad aimu mitmes toas säilinud laemaalingud, mis saanud mõjutusi historitsismist ja juugendist ning on tänapäevaks suures osas restaureeritud. Hilisemate vaheseinte eemaldamisel esile tulnud maalingute katked lubavad oletada, et tulevik pakub maja elanikele ja restauraatoritele veelgi avastamisrõõmu.

Juurdeehitatud vaheseina lammutamise käigus paljastanud maaling seinal. Ilmselt on originaalmaaling tänini hilisema viimistluse all terviklikult säilinud.
Juurdeehitatud vaheseina lammutamise käigus paljastanud maaling seinal. Ilmselt on originaalmaaling tänini hilisema viimistluse all terviklikult säilinud. Foto: Rasmus Jurkatam, ajakiri Pööning
Trepikojas asuva kapi juures on kasutatud põletatud ornamendiga klaase, mis lasevad ühtlasi kappi valgust.
Trepikojas asuva kapi juures on kasutatud põletatud ornamendiga klaase, mis lasevad ühtlasi kappi valgust. Foto: Rasmus Jurkatam, ajakiri Pööning

Täismahus artiklit Tartu sajandivahetuse kortermajast ja seal olevatest uhketest maalingutest saab lugeda ajakirja Pööning sügisnumbrist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles