Vingugaasiandur ei asenda suitsuandurit ja vastupidi

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vingugaasiandur ja suitsuandur on kaks täiesti erinevat seadet.
Vingugaasiandur ja suitsuandur on kaks täiesti erinevat seadet. Foto: Fritz Langmann / PantherMedia / Fritz Langmann

Ainsad, mis tulekahju või gaasilekke õigel ajal avastada aitavad, on töökorras ja õigesti paigaldatud suitsu- ning vingugaasiandur. 

Vingugaasiandur ja suitsuandur on erinevad kui öö ja päev. Tegemist on kahe täiesti erineva seadmega, mille tööpõhimõtted on samuti erinevad. Kui suitsuandur läheb häiresse visuaalse suitsu peale, siis vingugaasiandur tuvastab õhust mürgist CO-d ehk vingugaasi, mis on maitsetu, lõhnatu ja värvusetu, rääkis suitsuandur.ee tegevjuht Gert Soosalu. «Vingugaasiandur ei asenda suitsuandurit ja vastupidi,» lisas ta.

Silmaga nähtav

Enamik suitsuandureid toimib valgussensorite abil. Valgusallikas suunatakse mittepeegelduvale pinnale ning puhta õhuga keskkonnas valgus süsteemis üldjuhul kaugemale ei jõuagi. Kui aga andurisse peaksid sisenema suitsuosakesed, hakkavad need seal olevat valgust hajutama, mille tagajärjel jõuab osa valgusest ka sensorile. Pärast sensorile seatud läviväärtuse ületamist hakkab alarm tööle, vahendab kindlustusest.ee.

Silmale nähtamatu

Vingugaasiandur on aga seade, mis tuvastab vingugaasi olemasolu õhus ja edastab häiresignaali. Anduri omanik peab sarnaselt suitsuandurile tagama selle korrashoiu ja toimimise. Andur annab märku vaid siis, kui vingugaasi kontsentratsioon õhus hakkab lähenema tasemele, mis on ohtlik inimese tervisele. Seetõttu on oluline enne selle paigaldust lugeda anduriga kaasasolev kasutusjuhend. 

Anduri paigaldamine on vabatahtlik siis, kui tehniliste abinõudega on välditud vingugaasi teke ja eluruumi sattumine. Tehnilise Järelevalve Ameti järgi tuleb anduri valikul pöörata tähelepanu eeskätt kasutuskeskkonnale – niiskes ruumis asuva gaasiseadme korral peab valima vastavasse keskkonda sobiva anduri.

«Maksimaalse kaitseefekti saavutamiseks soovitame paigaldada häireseade mitmekorruselise elamu igale korrusele, kaasaarvatud igasse magamistuppa, trepikotta, pööningule ja keldrisse. Ühe anduri olemasolul on tähtis, et häiret oleks kuulda ka teistest tubadest. Näiteks suletud uks võib takistada magaja ärkamist häiresignaali peale,» ütles Soosalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles