Mida teha, kui silikoon vannitoas hallitama kipub?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kiilto Eesti OÜ

Erinevate materjalide vaheliste liitekohtade ja läbiviikude tihendamiseks kasutatav silikoon muudab vannitoa kujunduse terviklikuks ja ilusaks. Mida teha aga siis, kui silikoon ajapikku värvi muudab, hallitama hakkab või pragunema kipub? Selgitusi jagab Kiilto Eesti OÜ tehniline konsultant Marko Kooskora.

Silikoon varjab edukalt erinevate materjalide liitumiskohti ning aitab sarnaselt tubades kasutatavatele nurgaliistudele viia märgade ruumide viimistlus lõppjärku. Silikooni toon valitakse harilikult vastavalt pesuruumi keraamiliste plaatide vuugitoonile.

Heades tingimustes on silikooni eluiga 3-5 aastat, pärast mida võib see hakata värvi muutma ning sellest tingituna silmale häirivaks muutuda. Ent kui ruumis on probleem ventilatsiooniga ning pidevalt niiske, võib silikoonile tekkida ka hallituskiht. Esmalt võib selle maha pesta spetsiaalsete ainetega, kuid olulisem on jõuda põhjuseni, miks hallitus üldse tekib. Ehk tuleks ruumis tõsta keskmist temperatuuri ja parandada õhuliikuvust?

Kuidas vältida hallituse teket?

Harilikult kipub hallitus tekkima niiskete ruumide nurgapiirkondadesse, vuugivahedesse ja nurkadesse, sest seal ei kuiva vesi nii kiirelt. Samuti on üheks ohukohaks laenurgad, kuhu koguneb ühtaegu nii soe õhk kui ka kondenseerumisvesi, mis on hallituse jaoks ideaalne pinnas. Juba hallitama läinud pindu on aga võimatu päris puhtaks saada ning samas ei pruugi olla see ka kõige mõttekam, kuna uuringute järgi sisaldavad hallitusseene osad ja eosed mürgiseid ühendeid mingil määral ka nii-öelda surnult ehk isegi pärast kemikaalidega töötlemist.

Seega esimesi hallituse märke võib pesta naatriumhüpokloritit sisaldava pesuvahendiga (näiteks Kiilto Kodin Klorite), kuid kui vannitoast või duširuumist hallituse tekkeallikat ei likvideerita, süveneb ka hallituse probleem.

Hallitus vajab oma eluks toitu (naha- ja seebitükikesi, tolmu, mustust) ning niisket ja sooja, võimalikult umbset keskkonda. Silikoon hallitusele ei maitse, sest sanitaarsed silikoonid sisaldavad seenhaiguste tõrjeks fungitsiide, kuid ajaga siiski fungitsiidide mõju lüheneb. Seetõttu võiks oma pesuruumi pikemaajalisemaks püsimiseks mõjutada hallituse kasvutegureid: tekitada ruumi hea ventilatsioon, kuivatada alati pärast duši all käimist põrandat ning hoida puhtust.

Silikoonivahetus annab vannitoale uue värske ilme

Kui silikoonil on inetu hallituskiht, mis enam pestes maha ei tule, oleks mõistlik silikoon välja vahetada. Selleks on parim kasutada silikooni eemaldamiseks mõeldud ainet, mis olenevalt muudab selle kergesti eemaldatavaks või sulatab plastiliinitaoliseks massiks, mida on lihtne seinalt maha kraapida kas kraabitsa või liivapaberiga. Enne uue silikooni paigaldamist tuleks veenduda, et pinnad on puhtad, kuivad ning määrde- ja tolmuvabad.

Silikooni paigaldamiseks tuleb keerata tuubi otsiku kork ära, lõigata koonuse ots lahti ning paigaldada see tuubile. Silikooni tuleb suruda materjalide ühenduskohta ja tasandada koheselt puhta veega niisutatud pahtlilabida või sõrmeotsaga. Ühtlase tulemuse saamiseks on mõistlik kasutada mõlemal pool ühenduskohta maalriteipi, mis pärast silikooni pealekandmist tuleb koheselt eemaldada. 

Foto: Kiilto Eesti OÜ

LOE TOOTE KOHTA SIIT

Keskmiselt kuivab silikooni pind käegakatsutavaks umbes 15 minutit, sõltudes õhutemperatuurist, silikooni ja ühenduskoha temperatuurist, aluspinna materjalist, õhuniiskusest ning peale kantud silikooni kogusest. Talvel on siiski tahenemisaeg pikem, kuid selle kiirendamiseks võib vahepeal silikooni veega kasta. Täielikuks kuivamisajaks on 24 tundi.

Silikooni kasutatakse enamasti sisetingimustes, kuna materjal kardab päikesevalgust. Temparatuuride vahemik, kus silikooni tohib kasutada, on päris suur – 40 miinuskraadist 120 plusskraadini. Äädikhappel põhinevad silikoonid eritavad paigaldamisel kerget äädikalõhna. Kiilto silikoonid on aga neutraalsed ja lõhnatud.

Foto: Kiilto Eesti OÜ

www.kiilto.ee

Copy
Tagasi üles