Korteriühistute suurfoorumil pärjati Eesti parimad korteriühistud

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korteriühistu Kaare 49 Viljandis.
Korteriühistu Kaare 49 Viljandis. Foto: Eesti Korteriühistute Liit

Eesti Korteriühistute Liit kuulutas eile korteriühistute suurfoorumil välja parimad korteriühistud üle Eesti ning tunnustas ettevõtlikke ühistujuhte. 

EKÜL korteriühistute konkursil 2018 valiti parimad kolmes kategoorias: ilus koduümbrus, parim korteriühistu juht ja edukaim renoveerimisprojekt, jagati ka hulgaliselt eriauhindu.

«Konkurss oli tänavu taas väga populaarne ja väga tugevaid kandidaate esitati  üle Eesti. Eesti Korteriühistute Liidul on selle üle väga hea meel, kuigi konkursi komisjoni töö tegi see muidugi keerulisemaks.» rääkis konkursi komisjoni kuulunud Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi. Konkursi komisjoni kuulusid lisaks Mardile veel Triin Reinsalu ja Priit Kirotar sihtasutusest KredEx, Regina Michaelis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist ning Eve Pärna Tallinna Linnavaraametist.

Ilus koduümbrus 2018

Konkursi «Ilus koduümbrus 2018» võitjaks kuulutati Tallinna korteriühistu E. Vilde tee 123. «Võitjat iseloomustab väga läbimõeldud ja tihedasse linnaasustusse sobiv haljastuslahendus. Renoveeritud maja ümbritsevad ilusad hästi planeeritud taimevalikuga lillepeenrad ja looduslikest kividest kompositsioonid,» selgitas Mardi.

«Ilus koduümbrus 2018» - korteriühistu E. Vilde tee 123.
«Ilus koduümbrus 2018» - korteriühistu E. Vilde tee 123. Foto: Eesti Korteriühistute Liit

Ilusa koduümbruse kategoorias otsustas komisjon välja anda kaks eriauhinda. Neist esimene kannab nimetust «Esteetiliselt nauditav minimalistlik lahendus», läks Tallinna korteriühistule Rannamõisa tee 44 C. Teine eriauhind «Ilusa koduümbruse» kategoorias kannab nimetust «Kaunis koduümbrus majaelanike koostöös» , läks korteriühistule Selja tee 2, mis asub Tori vallas Pärnumaal.

«Esteetiliselt nauditav minimalistlik lahendus 2018» - Rannamõisa tee 44.
«Esteetiliselt nauditav minimalistlik lahendus 2018» - Rannamõisa tee 44. Foto: Eesti Korteriühistute Liit

«Edukaim renoveerimisprojekt 2018»

Auhinna «Edukaim renoveerimisprojekt 2018» võitis Rapla valla korteriühistu Pargi Kolm. «Konkursi võitnud maja on läbinud tervikrenoveerimise. Soojustatud on fassaad, paigaldatud uus katus. Muuhulgas on paigaldatud maaküte ja taastatud nullist soojatrass ja radiaatorid korterites. Soojustagastusega sundventilatsiooni paigaldamiseks leiti lahendus, mis võimalikult vähe kahjustas korterite siseviimistlust. Maja ümbrusse paigaldati uus asfaltkate ja lisati märgistus liikluse lihtsustamiseks. Kogu maja ja majaümbrus on renoveeritud ühe tervikuna, tulemus on väga energiasäästlik ja kodune,» iseloomustas võitjat Urmas Mardi.

«Edukaim renoveerimisprojekt 2018» - Rapla valla korteriühistu Pargi Kolm.
«Edukaim renoveerimisprojekt 2018» - Rapla valla korteriühistu Pargi Kolm. Foto: Eesti Korteriühistute Liit

Konkursi komisjon anda välja ka viis eriauhinda, et tuua esile kõige säravamad tulemused, mille poolest mitmed kandidaadid silma paistsid.

Auhinna «Majanduslikult hästi planeeritud renoveerimisprojekt» pälvis Narva korteriühistu Uusküla 10. «Selle eriauhinnaga tunnustame korteriühistut, kes tegutseb piirkonnas, kus korterelamute renoveerimine ei ole veel Eesti keskmisega võrreldes populaarne - on aga võtnud kokku julguse ja renoveerinud oma maja, võttes arvesse ühistu liikmete piiratud võimalusi,» rääkis Mardi.

«Majanduslikult hästi planeeritud renoveerimisprojekt» - Narva korteriühistu Uusküla 10.
«Majanduslikult hästi planeeritud renoveerimisprojekt» - Narva korteriühistu Uusküla 10. Foto: Eesti Korteriühistute Liit

Auhinna tähelepanuväärse fassaadilahenduse eest pälvis Tallinna KÜ Sõpruse pst 6. Tervikrenoveeritud maja fassaadil kasutati tavapärasest erinevat lahendust, et säilitada maja algupärane välisilme ning mitte kinni katta tellisemustrit. Silmapaistva rõdude lahenduse eest pälvis auhinna Viljandi KÜ Kaare 49. Tervikrenoveerimise läbinud korterelamu eriliseks aktsendiks on innovaatilised teraskonstruktsioonil klaasitud suured rõdud, mis annavad hoonele modernse ja visuaalselt esteetilise välimuse.

«Tähelepanuväärne fassaadilahendus 2018» - Tallinna KÜ Sõpruse pst 6.
«Tähelepanuväärne fassaadilahendus 2018» - Tallinna KÜ Sõpruse pst 6. Foto: Eesti Korteriühistute Liit

Auhinna «Pilkupüüdev välisilme Tallinnas» pälvis KÜ Ugandi.  «Konkursi komisjonile jäi Tallinnas silma just see tervikrenoveerimise läbinud maja. Majas on muuhulgas vahetatud kütte- ja ventilatsioonisüsteem, paigaldatud uus soojasõlm, soojustatud fassaad, vahetatud aknad ja rõdupiirded ja katusele paigaldatud päikesepaneelid. Elanikud leiavad samuti, et see on piirkonnakõige ilusam ja silmapaistvam maja,» selgitas Mardi.

«Pilkupüüdev välisilme Tallinnas 2018» - KÜ Ugandi.
«Pilkupüüdev välisilme Tallinnas 2018» - KÜ Ugandi. Foto: Eesti Korteriühistute Liit

Esmakordselt anti välja ka nutika korteriühistu eripreemia, mille pälvis Keila KÜ Niidu 5. 

«Nutika korteriühistu» eripreemia - Keila KÜ Niidu 5.
«Nutika korteriühistu» eripreemia - Keila KÜ Niidu 5. Foto: Eesti Korteriühistute Liit

«Parim korteriühistu juht 2018»

Parim korteriühistu juht 2018 on Erki Maasing (esitajaks korteriühistu Kaare 49). «Võitja tegutseb ühistujuhina mitmes majas, kus käimas ka tervikrenoveerimine. Elanikud tunnustavad tema kompetentse ja teadmisi renoveerimise alal ning teda iseloomustatakse kui sihikindlat ja teotahtelist noort ühistujuhti,» vahendas Mardi.

Korteriühistu Kaare 49 Viljandis.
Korteriühistu Kaare 49 Viljandis. Foto: Eesti Korteriühistute Liit

Selleski kategoorias anti välja mitu eripreemiat: eriauhinna «Ühistu hing» pälvisid Lea Nõuakas ning Jelena Zubkova. Eriauhinnaga «Aastate kogemus» tunnustati aga Arvo Pärniste, Saku valla korteriühistu Kurtna Pihlakas juht, kes 25 aastat tagasi lõi oma majas korteriühistu ja on alates selle loomisest olnud ka selle juht.

Tänukirjaga tunnustas Eesti Korteriühistute Liit ka korteriühistut KT 17 Haapsalus, korteriühistut Kesk 40 Põlvas ning Tallinna korteriühistuid Kauba 5, Angerja 4, Energia 5, Eduard Vilde 87, Pelguranna 21, Pelguranna 25 ja Lõime 31.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles