Interjööri värvivalik mõjutab väga palju kodust enesetunnet

Kerti Kulper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Ümbritsev keskkond mõjutab meid rohkem, kui me ise seda mõistame. Kui hakkad kodus remonti tegema ja võõpad seinad sootuks teist tooni, kui need varem olid, võid märgata, et ka sinu meeleolu muutub. Milliste värvidega tasuks end ümbritseda, et luua positiivseid emotsioone?

Igal inimesel on isiklikud eelistused ja kuigi värvid mõjutavad salamisi meie meeleolu, mängivad värvitoonide valikul olulist rolli maitse-eelistused. Sisekujundaja ja Sisustuslusti looja Kristiina Luts nentis, et erksaid värve ja ka musta tuleks siiski kasutada mõõdukalt ja pigem üksikute ning kergesti muudetavate aksessuaaridena (dekoratiivesemed, tekstiilid jms). Värvieelistused võivad aja jooksul muutuda ja seda tasuks ka kodu kujundades arvesse võtta.

Luts on korduvalt kokku puutunud klientidega, kes on kolinud viimistletud uuselamusse, mille seinad on värvitud valgeks või peaaegu valgeks. «Need on küll skandinaavialikult popid, ent paljude jaoks siiski liiga steriilsed,» ütles ta. Üldiselt peetakse kodu puhul kõige olulisemaks omaduseks hubasust, mille tekitamiseks on justnimelt vaja värve. Sellistel juhtudel aitabki sisekujundaja kliendil valida õdusamat seinavärvi või luua õigesse kohta efektseina, mis muudab ruumi mõnusamaks ja huvitavamaks.

Sisekujundaja ja Home For Soul OÜ omanik Katariina Kalda sõnul on üks oluline märksõna, mis aitab interjööri õigeid värve valida, valgus. Valgus on just see, mis äratab värvid ellu või suretab nad sootuks välja. Sisekujundajana peab ta aga kliendi soovide ja maitsega arvestama. «Loomulikult on ette tulnud töid, kus tunnen, et üldmulje on liiga kirju või intensiivne, aga kui klient on just sellise lahendusega rahul, siis rõõmustan koos temaga,» ütles Kalda. Teisalt on ette tulnud ka töid, kus ruum tundub liialt kontrastitu, aga kui tellija kujutas ruumi just sellisena ette, jääb sisekujundajal üle vaid nõustuda. «Kumbki lahendus pole näotu ega maitselage. Asi on lihtsalt maitses, tunnetuses ja elustiilis,» lisas Kalda.

Soovitused eluruumidesse värvide valimiseks

Magamistuba

Olenevalt maitsest ja inimese enda eelistustest võib kasutada heledaid ning neutraalseid toone (valge, beež, helehall, lavendlililla), aga võib katsetada ka tumedamate ja sügavamate toonidega, näiteks tumehalli, tumesinise, tumelilla, bordoopunase ja viimasel ajal ülipopulaarseks saanud tumerohelisega.

Punast kasutatakse magamistubades eelkõige eesmärgiga luua sensuaalsemat õhkkonda. Eriti soojalt ja hubaselt mõjub punane küünlavalguses. Aga ka jahedamate toonidega kombineerides on võimalik luua õdus tuba.

Magamistuba peaks olema eelkõige ruum, mis soodustab oma värvipaletiga uinumist, sügavat ööund ning tervitab hommikul oma mahedusega.

Elutuba

Elutuba on kindlasti ruum, kus võib katsetada kõike. Nagu sisekujunduses öeldakse, et reegel on see, et reegleid ei ole. Täpselt nii nagu inimene ise värve tunnetab ja eelistab, nõnda peaks neid edasi andma ka oma kodus. Rahustavalt ja puhkust soodustavalt mõjuvad rohelised värvid, kuid erinevate tonaalsustega kaasneb ka erinev mõju. Mida kollakasrohelisemaks toon muutub, seda stimuleerivam see on. Sinakasrohelised värvid võivad olla väga kapriissed ja tundlikud valguse suhtes.

Levinud on mahedad hallid, beežid ja pruunid värvid, mis rõhutavad tagasihoidlikkust, tekitavad rahu ja harmoonia tunde. Lisaks on nende toonidega võimalik väga palju teisi värve kombineerida. Kuna üldjuhul on elutuba kõige valgusküllasem ruum, siis jääb suurem osa värve oma loomulikule toonile truuks.

Lastetuba

Erinevalt üldisest arvamusest, et lastetuba peaks olema võimalikult erksates ja rõõmsates toonides, võiks seal hoopis kasutada neutraalseid toone. Kuna tavaliselt on lastetoad multifunktsionaalsed (magamiseks, mängimiseks, õppimiseks), siis peaks arvestama, et intensiivsed värvitoonid muudavad ruumi veelgi intensiivsemaks. Mängida on tõepoolest mõnus, aga lõõgastavat puhkehetke või keskendumist nõudvaid ülesandeid on seal raske läbi viia.

Näiteks kollane, mida sageli kasutatakse, on väga valgustpeegeldav värv ja mõjub lõunapoolses toas silmale väsitavalt ja ebameeldivalt erksalt. Erinevates uuringutes on täheldatud, et beebid nutavad ja paarid tülitsevad rohkem just kollastes ruumides.

On üsna tavaline, et lastetubades on hulganisti mänguasju, kummuteid, hoiukaste jms. Läbi selle on võimalik lisada värvi ja rõõmsameelsust (nt kasutades värvilisi sahtlinuppe).

Köök

Köögi sisustamine toimub täiesti perenaise eelistuste järgi. Kes eelistab valget ja puhaste pindadega kööki, kes just väga mitmekihilist ja rustikaalset. Sellest tulenevalt kujuneb ka värvipalett. Uuringud näitavad, et näiteks oranž värv tekitab söögiisu ja mõjub ergutavalt. Seega võiks seda tooni kasutada söögitoas. Oranži on hea kasutada põhjapoolsemates ruumides, kus on vähe päikest ja sooja valgust. Samuti tõusevad ruumis ideaalselt esile    oranži värvi detailid.

Neile, kes eelistavad interjööris tumedaid toone, soovitas Kalda arvestada sellega, et samas ruumis peaks kasutama valgustpeegeldavaid pindu (kõrgläige, peeglid jms). Sel moel tekib ruumis tasakaal.

Värvide mõju ja tähendus

Punane

Punane värv sümboliseerib põnevust, energiat, aktiivsust, kirge, iha, kiirust, tugevust, jõudu, kuumust, armastust, vihkamist, tuld, verd, sõda, vägivalda, kirglikkust. Mõjub stimuleerivalt, ärgitab suhtlema.

Roosa ja lilla

Roosa vabastab pingetest ja lõõgastab vaimu. Jõuline fuksiaroosa tekitab kirge ja sobib seetõttu eriti hästi magamistuppa, aga pigem väiksemate aktsentidena. Lilla sobib seal, kus on vaja rõhutada soliidsust, sügavust, väärikust. Õrnlilla ruum soodustab täiusetunde tekkimist ning mõtiskelu, aitab süüvida endasse. Sügavam tumelilla sobib hästi elutuppa, lisades sinna luksuslikkust ja aidates samal ajal elavdada vestlust. Pastelsed lillad ja roosad toonid mõjuvad aga rahustavalt ning sobivad hästi magamistuppa, vannituppa, lastetuppa ja igale poole mujale, kus soovitakse lõõgastuda.

Oranž

Oranž värv sümboliseerib energiat, tasakaalu, soojust, entusiasmi. Oranž sobib söögituppa, kööki, lastetuppa. Oranž tõstab söögiisu ja mõjub ergutavalt organismi üldisele toonusele, aitab säilitada füüsilist vastupidavust.

Kollane

Kollasel värvil on kaks vastandlikku sümboolset tähendust. Ta tähistab rõõmu, õnne, optimismi, idealismi, kujutlusvõimet, lootust, päikesepaistet, suve ja kulda. Samas võib see värv sümboliseerida ka argust, reetmist, kadedust, himu, valelikkust, ohtu. Kollane kombinatsioonis mustaga on hoiatav värv. Aasias on kollane keiserlik, püha värv.

Roheline ja sinine

Lääne kultuuris sümboliseerib roheline viljakust ja värskust. Vanas-Egiptuses oli roheline pühitsetud lootuse, rõõmu ja kevade värviks. Roheline sümboliseerib kevade võitu talve üle, taassündi ja uuenemist heade tegude läbi. Roheline seostub hea õnne, turvatunde, nooruse, helduse ja viljakuse, aga ka kogenematusega. Sinine ja roheline mõjuvad rahustavalt ning sobivad seetõttu hästi magamistuppa, lastetuppa, vannituppa ja ka töönurka (iseäranis roheline, mille puhul on leitud, et see suurendab loomingulisust).

Neutraalsed värvid (must, valge, pruun, hall)

Universaalsed, sobivad kõikidesse tubadesse. Musta puhul peaks jälgima, et see ei esineks väga suurtel pindadel, vastasel juhul võib see värv kutsuda esile depressiivseid mõtteid. Ülejäänud neutraalseid toone võiks aga igal pool täiendada mõningate elavamate värvidega, et ruum ei mõjuks liiga ühetaolise ja igavana.

(Allikas: sisekujundaja Kristiina Luts ja veebileht varvikeskus.ee)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles