Väga õdusa kodu saab sisustada ühestki stiilist kinnipidamata

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Eri stiilide kombineerimine on sisekujunduses üha menukam, kuid tegu on keerulise lahendusega, mille puhul lihtne eksida. Ämbrite vältimiseks tuleb täpselt teada, mida teed. 

Tänapäevase minimalistliku, antiikse ja retrosugemetega mööbli miksimine kõige nende vahele jäävate etappidega on sisekujunduses väga kuum teema. Pole mingeid piiranguid, mida omavahel kombineerida võib. Sisustusblogija Brette Saar ütleb, et kui tervikpilti vaadates on tunne õige, on kõik lubatud. «Vahel muudabki modernse kodu hubasemaks iseloomuga vana mööblitükk. Teinekord võib tegu olla mõne perekonnareliikvia või mälestusesemega lapsepõlvest,» räägib ta. See, mis sobib, ja mis ei lähe mitte, selgub tavaliselt katse-eksituse meetodil. Kui mõni mööbliese esialgu sobida ei taha, soovitab Saar kindlasti mõelda variantide peale, kuidas see sobima panna: väga heaks lahenduseks on näiteks ülevärvimine. 

Ja kui oled koju soetamas mööblitükki, mis on täiesti teisest ooperist kui ülejäänud sisustus, siis püüa seda oma kodus ette kujutada: kuidas hakkavad seinavärvid või tapeedid sellega mängima, kuidas sobivad kokku vaip, kardinad ja muu selline. Miski interjööris võiks stiilide miksimisel iga eset toetada ja kindlasti tasuks silmas pidada, et ruumis oleks üks efektese, ruumi staar, mis pääseb domineerima. Ülejäänud sisustus võiks seda toetada, mitte temaga konkureerida. 

Kvantiteeti taga ajada ei maksa

Samuti tuleb stiilide segamisel alati meeles pidada, et vähem on rohkem. Brette Saar nendib, et tal on sellest soovitusest vägagi raske kinni pidada – tema kodu ja sisustuspood tunduvad talle endale vahel liigagi muuseumina. «Tegelikult piisaks mõnest üksikust erilisest pilgupüüdjast, aga mul on kogunenud liiga palju asju, millest ma ei suuda loobuda,» selgitab Saar. Seetõttu soovitab ta teistel muuseumitunde vältimiseks teha tõsine harvendus, kui asju koguneb nii palju, et koristamine muutub keerukaks ja kodu mõjub pigem rusuvalt kui kutsuvalt. «Kodu peaks saama hingata, siis on ka endal seal hea olla,» lisab ta. 

Värve sellises boheemlaslikus kodus karta ei tasu. Saare kinnitusel võib lasta mõttel vabalt lennata ja valida oma elamisse just selliseid toone, mis tuju heaks ja kodu rõõmsaks teevad. Kindlasti võib aga parema tervikpildi loomiseks läbi kodu kasutada paari-kolme värvitooni, mis kirjut üldmuljet paremini kokku siduda aitaks. 

Foto: VidaPress

Eri ajastute miksimisel pea silmas järgmist: 

  • Värvivalik. Üks läbiv värvitoon aitab interjööris paremini tervikut luua. Kui sul on klassikaline diivan, aga tahad tuppa lisada modernse tugitooli, siis vali see diivaniga samas värvitoonis. Ka ruumist ruumi korduv seinavärv aitab hästi rea peal püsida, üheks väga heaks lahenduseks on valge toon, mis mõjub puhta lõuendina. 
  • Jälgi mõõte. Ära kuhja ruumi täis esemeid, mille mõõtmeid on silmal raske haarata. Nii tekib ruumist kergesti muuseumimulje ja sinu hoole ja armastusega valitud sisustusesemed konkureerivad teineteisega tähelepanu pärast.  
  • Otsi tasakaalu. Öökapid voodi kõrval ei pea olema isegi samast ajastust, rääkimata sellest, et nad peaksid olema sarnased, kuid fakt, et kapp on mõlemal pool voodit olemas, toob ruumi eklektilise sisustuse puhul nii hädavajaliku tasakaalu. 
  • Miksi võrdselt. Väga sage viga, mida eklektika puhul tehakse, on see, et üleminekud on liiga järsud: pool tuba on sisustatud retromööbliga ja järsku minnakse üle romantilisele sisustusele. See ei lähe mitte! Paiguta eri stiilide esemeid oma koju läbisegi. 
  • Otsi sarnast. Iga mööblieset peaks toetama teine sarnane. Sarnaseks omaduseks võib olla ajastu, värv, viimistlus või ükskõik missugune muu joon. Vaid ruumi nii-öelda staaresemed võivad särada uhkes üksinduses, olgu selleks siis lõvijalgadel laud või vanaema puhvetkapp. 
  • Kuju. Vali oma koju esemed, millel on kokkusobivad jooned ja kujud. Ümarate käetugedega diivan ei passi hästi kokku rangete joontega toolidega ja vastupidi. 
  • Eri ajastuid saab paremini tervikuks liita mööbliesemetega, milles on esindatud kahe ajastu jooned. Näiteks sobib hästi kordatehtud antiiktugitool, millel kasutatud modernse mustriga kangast. 
  • Järjekord. Pane esmalt paika mööbel, seejärel tegele väiksemate esemetega nagu valgustid, abilauad ja muu taoline. Ka kunsti valimine ja paikapanemine jäta pigem viimaseks, kui kõik muu on juba oma koha leidnud. 
  • Kasuta toalilli. Lihtne ja tõhus meetod tervikutunde tekitamiseks. 
  • Vali kokkusobivaid värve. Eklektika juures on kirju üldpilt oluline, aga tähtis on, et värvid, mida kasutad, ka omavahel kokku sobivad. Kirju ei pea siinkohal tähendama tingimata värvilist: eri ajastute mööbel kokkusobitatuna on juba iseenesest üsna kirju. 
  • Ära mine liiale. Eklektiline sisekujundus ei tähenda kokkukuhjatud mööbli- ja nipsasjamasse, vaid läbimõeldud ja hästi paigutatud esemeid. Eklektiline sisekujundus saab väga edukalt jälgida ka minimalismi põhimõtteid, kus igal kodus leiduval esemel on oma otstarve. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles