Päästeamet paneb südamele: hingedepäeval süüdatud küünlaid ei tohi järelevalveta jätta

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära jäta küünalt järelevalveta!
Ära jäta küünalt järelevalveta! Foto: Pexels / CC0 Licence

Hingedeajal esivanemate ja lahkunud lähedaste mälestuseks süüdatud küünal peab olema ohutu. Päästeamet tuletab meelde, et küünlaid ei tohi jätta järelevalveta põlema. 

Hingedepäeval oleme harjunud lahkunute mälestuseks küünla süütama. Koduaknal põlev küünal võib aga ohutusnõute täitmata jätmisel jääda inimese viimaseks. 

Kõige tähtsam on see, et küünalt ega muud lahtise tule allikat ei tohi järelevalveta põlema jätta. Enne küünla süütamist tuleb see asetada kindlalt mittesüttivale alusele, eemale kardinatest ja teistest kergestisüttivatest esemetest nagu pehmemööbel, riidest katted, plastmassist kodutehnika, riiulid ja muu taoline. Põlema unustatud ning mööbli vahele kukkunud küünlast võib tulekahju areneda alles pikema aja jooksul. Tulekahjust varakult teada saamiseks peab ruumidesse olema paigaldatud suitsuandur. 

Märka inimest

Päästeamet kutsub üles hingedeajal märkama eakamaid, sest tules hukkuvad sageli nõrgemad, kelle on unustanud lähedased ja keda ei märka aidata ka naabrid. Suurema abivajadusega inimesed vajavad abikätt, kes oskaks kodus tulekahju riske hinnata ning vajadusel tuge pakkuda. 

Küünla põletamise ohutusreeglid:

  • küünlaid ei tohi kunagi järelevalveta põlema jätta ning samuti tuleb jälgida, et lapsed või lemmikloomad ei jääks põleva küünlaga üksi ühte ruumi;
  • ole hoolas küünalde paigutamisel – süttimisohtlikele esemetele väga lähedale paigutatud küünlad võivad põhjustada tulekahju;
  • kasuta mittesüttivast materjalist küünlaalust;
  • veendu, et küünla läheduses poleks süttivaid esemeid, nagu elektroonika ja mööbel või kangaid, nagu näiteks kardinad ja lauakatted;
  • viimane kustutab toast lahkudes tule, sama kehtib ka küünla puhul. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles