Valgustimaailm on põhjamaise karguse ning kiiksudega lühtrite meelevallas

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Hansapost

Valgustitel on täita oluline roll nii meie igapäevaelus kui ka kujunduselemendina meie kodudes.

Skandinaavialik lähenemisviis interjöörides kinnitab ka meie kodudes järjest tugevamalt kanda. Põhjamaisest lihtsast joonest lähtuvaid hooajalisi valgustitrende tutvustab Hansaposti kodukaupade tootejuht Kristel Türk.

Ümarad vormid

Valgustite disainis on Türki sõnul märgata palju ümaraid vorme, seda nii klaasist kui metallist valgustite puhul. «Ümar toob skandinaavialikku interjööri pehmust ja naiselikkust,» märkis Türk. Põhivalgustina soovitab Türk kasutada suurt ümarat valgustit ning tujuloojatena väiksemaid värvilisest klaasist valgusteid. Värviline klaaskuppel pehmendab valgust ja selliseid valgusteid võib kasutada lisaks elutoale ka lastetoas, lugemisnurgas või magamistoas.

Foto: Hansapost

Metalli ja klaasi koostöö

Hooaja valgustitrendid seovad lisaks skandinaavialikult karge klaasi minimalistliku metalliga. Klaas aitab valgusel toas levida, metall omakorda peegeldada pinnalt sooja valguskuma. Õdusaks õhtuvalguseks tasub valida metallist aluse ja klaasist kupliga laualamp. Söögilaua kohale või kööki, kuhu on vaja rohkem valgust, soovitab Türk paigaldada ühe suure lambi asemel ka mitu väikest üksteise kõrvale.

Foto: Hansapost

Tuhmi metalli tähelend

Metalseted valgustid jätkavad ka sel hooajal oma tähelendu interjöörides. Eriti hinnas on tuhmi pealispinnaga valgustid, mida kõik trendid hetkel soosivad. Kui aga peaks olema soov oma interjööri veidi elegantsemaks muuta, soovitab Türk valida õrnalt peegeldava pinnaga valgustid. «Näiteks aitab pehme kuldne toon elutoa interjööris tõmmata tähelepanu kindlatele aladele või nurkadele, eriti kui soovitakse eksponeerida kindlat mööblieset või väärtuslikku kunstiteost,» lisas ta.

Foto: Hansapost

Kiiksuga lühtrid

Ajatud lühtrid on küll alati moes, ent paraku igasse majapidamisse need ei sobi. Küll aga soosivad praegused trendid põneva kuju, värvi ja mustriga analooge, mis on veidi lihtsakoelisemad ja harmoneeruvad kaasaegsesse interjööri paremini kui klassika.

«Näiteks kontrastse tumeda raamiga erisuundades pirne hoidev minimalistliku disainikeelega valgusti on tugeva iseloomuga ja sobib põhjamaisesse interjööri oluliselt paremini kui klassikaline lühter,» nentis Türk, lisades et taolistesse lühtritesse sobivad nii külma kui sooja valgusega retropirnid.

Foto: Hansapost

Must ja valge kohtuvad taas

Värvide maailmas valitsevad sel hooajal valge ja must. Kaks vastandlikku värvi, millest üks mahendab tumedat sisustust, teine toob veidi kontrasti skandinaaviapärasesse valgesse sisekujundusse. Mõlemad kannatavad enda kõrval ka erinevaid värvilaike. Katsetada võib ühevärvilisi lae-, seina- või põrandalampe kõikides tubades. Söögilaua kohale soovitab Türk sättida mitu lampi erinevatele kõrgustele, et lisada dekoratiivset mängulisust.

Foto: Hansapost
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles