Lihtne nipp, mille abil tuba oluliselt hubasemaks muuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Kardinatel on Eesti kliimas väga praktiline ja isegi et hädavajalik roll nii suvevalguses kui ka talvepimeduses. Kardinate valiku ja paigutusega on samas võimalik toa olemust oluliselt muuta.

«Sisekujunduses on tekstiilide ülesanne anda emotsioonidele kuju. Kardinate ja sisustustekstiilide valik muudab ruumi tunnetust,» ütleb kardina- ja sisekujundusfirma Fabricor juht Marika Tani.

Sisekujundusstuudio Home For Soul kujundaja Katariina Kalda jaoks on kardinad ka üks kõige olulisematest sisustuselementidest. «Kardinad annavad ruumile juurde hubasust, tekstuuri ja toovad kolmanda elemendi ruumi kujundusele,» räägib Kalda. «Näiteks elutoas on oluline seinte viimistlus, põranda viimistlus, diivan. Kuid täpselt sama oluline on ka kardin, mis on akna ees,» lisab ta. Seepärast alustab sisekujundaja kardinatele mõtlemisega juba seinaviimistluse ja mööbli valikuga samal ajal.  

Kardinatega arvestamist enne toa kujundamist peab oluliseks ka kardinakunstnik Pille-Riin Dolenko. «Nii nagu iga rätsepaülikond saab loodud erimõõtu figuurile või ka natuurile, kehtib täpselt sama ka ruumide ja nende kardinate kohta,» ütleb Dolenko. See on väga oluline nüanss kardinate valikul ja paigutusel: need peavad sobima just sinu kodu ning soovidega.

Vali sobiv aknakate ja kangas vastavalt ruumile

Esimesena tuleks kardinate valikul mõelda, milline on kardina eesmärk ja millised on aknad, kuhu need paigutatakse. Kindlasti tasub läbi mõelda, kuidas kardinad jagunevad, kui need on külgedele tõmmatud. «Tihti on uute majade puhul probleem, et kardinaid on raske akende vahel jagada, sest akende vahel on talad, postid, uksed,» toob sisekujundaja Katariina Kalda näite. «Oluline on teada, kuidas aknad ja uksed lahti käivad ja kuhu ma lükkan kardina, kui ma tahan rõdule minna,» ütleb ta.

Stiili poolest peaksid aknakatted sobituma ruumi ülejäänud konteksti. Kasuta õhulist kangast, kui soovid kerget üldmuljet, raskemaid kangaid aga juhul, kui soovid täiendada klassikalist stiili. «Õnneks on trendiskaala lai. Peab möönma, et minimalism on taandunud ja interjööridesse on tulnud juurde suuri mustreid ja huvitavaid värvikombinatsioone,» räägib kanga valikust Marika Tani. Üldjuhul muudavad heledamad kangad ruumid avaramaks, tumedad kangad aga väiksemaks ja hämaramaks.

Kuid kardinad peaksid olema ka praktilised ning see oleneb just ruumi funktsioonist. Vaata ka üle, mis on aknaava ümber: kuidas kombineerida kardinaid radiaatorite, diivani või lauaga. Näiteks on just Rooma kardinat hea kasutada köögis, kus see langeb töötasapinnani või kabinetis, kus akna ees on kirjutuslaud.  Lisaks on võimalus kasutada voldikkardinad, kui on soov vältida mitut kihti tekstiilikardinaid.

Jälgi kardinate proportsioone kogu ruumi suhtes

Kardinatel on võime muuta aknaid näiliselt suuremaks. «Peab mõistma, et kardinad võtavad enda alla nii füüsiliselt kui ka optiliselt üsna suure osa igast toast,» selgitab kardinakunstnik Dolenko. «Klassikalised päeva- ja külgkardinad teevad võlutrikke akna ja ruumi proportsioonide muutmisel,» lisab ta. Seega on oluline jälgida, kui kõrgele ulatuvad kardinad ja kui suure osa seinast need katavad.

Näiteks tõstavad lakke kinnitatud ja põrandale ulatuvad kardinad ruumi näilist kõrgust. Samas aknalauani ulatuvad kardinad poolitavad ruumi või lausa rõhutavad akna all laiuvat radiaatorit. Toale saab ruumikust juurde anda ka ühtlaselt seina katvate kardinatega. «Kui ruumi hekseldada kõikvõimalike akna-, ukseavadega ja kaminatega, siis see lõhub ruumi terviklikkust. Mida ühtlasem on mulje ruumist, seda suurem ja avaram ta tundub,» ütleb Katariina Kalda ning lisab, et kardin on terviku loomiseks ideaalne vahend.

Jäta kardinad võimalikult pikaks

Kardinaeksperdid soovitavad jätta langevad tekstiilkardinad põrandale või põrandani, kuna nii on need kõige paremini sünkroonis kogu ruumiga. 

«See, kas kardinad teha põrandale või põrandani sõltub hästi palju koduomaniku praktilisest ja natuke ka romantilisest meelest,» räägib Dolenko. Terrassi- või rõduesistes ning tiheda kasutusega ruumides on mõistlik jätta kardinad ühe kuni kahe sentimeetri kõrgusele põrandast. See tagab ka kanga ideaalse langevuse. Samas magamistoas mõjub lopsakalt põrandale kukkuv kangas pehmelt ja uniselt. 

Põrandale jäävate kardinate miinus on aga puhtus, kuna kardinavoltidesse kogunevad kiiresti tolmurullid ja näiteks lastega või lemmikloomadega majapidamistesse neid sisekujundajad ei soovita.

Kui kasutada kardinat ka ettetõmbamiseks, mitte vaid dekoratiivse külgkardinana, siis läheb akna katmiseks umbes kaks korda rohkem kangast, kui selle tegelik laius. Vastasel juhul kaotab kardin akna ees oluliselt oma dekoratiivsusest. «Üks asi, kui kardinad ripuvad akna kõrval, aga hoopis teine, kui need õhtul ette tõmmata. See on tihti inimestele üllatusmoment,» ütleb Kalda.

Kardinapuu paigalda võimalikult kõrgele

Kardinate akna ette riputamise võimalus ja soov mõjutab ka kardinate valikut. Näiteks kolmemeetrise akna ette kardinapuule kanga riputamine võib osutuda keeruliseks, kui puud on tarvis iga meetri järel toestada. «Mina eelistan, et kardin hakkab päris ülevalt ja langeb alla. Kõige lihtsam ja odavam on siinilahendus, kus seda on võimalik panna lakke või seinale vastu lage. See jätab kõige puhtama, kõige selgema ja kõige paremini langevama lahenduse,» annab Kalda nõu.

Mida kõrgemal on kardinapuu, seda kõrgem näib ka aken. Samas on nii võimalik ka väikeseid aknaid visuaalselt laiemaks muuta. «Pisikeste akende puhul on oluline muretseda piisavalt pikk kardinapuu või siin, mis ulatuks julgelt mõlemalt poolt akent seinale,» räägib Dolenko.

Kardinad annavad ruumile juurde, kui need on läbi mõeldud. «Parima tulemuse saavutamiseks on tark lõpptulemusest tervikpilti ette kujutada ning kaasata võimalikult varases etapis ka kogenud kardinaekspert,» soovitab Tani.

«See on ülioluline protsess ja tagab, et on hiljem ühtlane kogu ülejäänud interjööriga ja vastab ka eesmärgile, mida on tahetud saavutada kardinate valikul ja paigutusel,» kinnitab ka Kalda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles