Toiduvalmistamise õnnestumisel mängib rolli õigesti valitud praeahi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Talvel peaks toit pakkuma kehale piisavalt «kütet», et pimedal ajal meeleolu üleval hoida. Seetõttu on korralik köögiahi igati vajalik kodumasin ning selle valikust sõltub, milliseid kulinaarseid meistriteoseid teoks õnnestub teha.

Pikad talved on mitmesuguste ahjuroogade ja küpsetiste valmistamisel ideaalseks aastaajaks. «Moodsad ahjud pakuvad väga palju võimalusi, millest enamik on nö mugavusfunktsioonid, et teha perenaise elu lihtsamaks,» nendib OnOff Jaekaubanduse OÜ turundusjuht Veste Kivipalu. «Küpsetamiseks on enamik suurkauplustes müüdavatest ahjudest head, kõigiga saab krõbeda kana ja pehme saia. Kuid kvaliteetsemad ja kallimad ahjud aitavad valida küpsetusrežiimi ja aega, mõõdavad lisaks ahju temperatuurile ka liha temperatuuri, ning täiendavaks mugavuseks osutub lihtsustatud puhastus.»

Enne ahju ostmist …

Euronicsi kodumasinate kategooriajuht Martin Soomi sõnul tasub ahju ostes võrrelda järgmisi nüansse: küpsetusprogrammid, küpsetusplaatide pindala suurus, ahju puhastamine, lisatarvikud (küpsetusplaatide kogus, grillrest, toidutermomeeter, teleskoopsiinid), juhtimine (pöördnupud, puutetundlik ekraan, taimer) ning disain ja funktsionaalsus (vaikselt sulguvad/avanevad uksed, ventilaatori peatumine ukse avamisel, kiire soojenemine). «Mõistagi tasub ahju valimisel jälgida sobivaid mõõte,» lisab Soom. «Enimlevinud ahjud on standardmõõtu, mispuhul nii laius kui kõrgus on 60 sentimeetrit. Kompaktne kaks-ühes ahi hõlmab nii standardse ahju kui mikrolaineahju funktsioonid.»

Suure pere või sagedaste külaliste puhul läheb tõenäoliselt tarvis mahukamat ahju, milles saab suuremaid õhtusööke valmistada. Harilikult sobib ahi mahuga 70+ liitrit neljaliikmelisele või suuremale perele; 40–70-liitrise mahuga on parim valik kolme-neljaliikmelisele perele, ning 35–40 liitrit võiks olla ideaalne ühele või kahele inimesele.

Ahju isepuhastusrežiim säästab kasutajat

Suur osa nüüdisaegsetest ahjudest on varustatud isepuhastusrežiimiga. «Üks lihtsamaid puhastussüsteeme on katalüütiline,» märgib Soom. Katalüütiliselt puhastuva ahju seinad on kaetud mikropoorse emailiga. Viimane imab, oksüdeerib ja lõhustab rasvu, jättes maha puhta pinna. Katalüütiline puhastus rakendub tööle toiduvalmistamise ajal 230°C juures, seega pole vaja käivitada eraldi puhastusrežiimi, piisab, kui ahju aeg-ajalt kõrgemal temperatuuril kasutada. Kui vanematel ahjudel mõne aasta möödudes katalüütilise puhastumise võime vähenes ja lõpuks ammendus, misjärel tuli ahju seinad välja vahetada, pole tänapäeva ahjudel enam eemaldatavaid katalüütilisi seinu, vaid juba algselt kaetud ahjuseinad, mis tootjate lubadust mööda kestavad terve ahju eluea. Küll tasub arvestada, et põhi ei puhastu katalüütiliselt ning vajab ikkagi käsitsi pesemist.

Üks parimaid puhastusvariante on Soomi sõnul pürolüütiline puhastus, mis seisneb ahju kuumutamises kuni 500 kraadini, misläbi ahjus olev mustus tuhastub ning tuleb pärast protsessi kokku pühkida. «Puhastuse ajal on uks lukustatud ja pürolüüsahjud on kaetud vähemalt kolmekordse ukseklaasiga,» räägib Soom.

Moodsad ahjud on hästi varustatud

«Taimer ja toidutermomeeter aitavad säästa aega, et toit valmiks õige küpsetusastmega ja poleks vajadust proovida käsitsi toidu pehmust või krõbedust,» nimetab Soom. «Kasutusmugavust opereerimisel aitavad suurendada vaikselt sulguv uks ja teleskoopsiinid, et ahjuplaadid lihtsamalt liiguks ja neid oleks ohutum käsitleda.» Tingimata teevad toiduvalmistamise mõnusamaks ohtrad küpsetusprogrammid: «Lihtsamatel ahjudel on vaid kolm küpsetusprogrammi. Parematel ahjudel on rohkem programme, millega saab kasutaja küpsetada erinevaid hõrgutisi kiirelt ja mugavalt. Osal ahjudel on eraldi pitsa küpsetamise funktsioon – kasutatakse pöördõhku ja alumist kuumutust, et pitsa tuleks piisavalt krõbe ja kõik koostisosad korralikult läbi küpseksid,» sõnas Soom.

Nutikamatel ahjudel on sisse integreeritud ka retseptiraamat, mille alusel sätestatakse automaatselt optimaalne kuumutusrežiim, temperatuur ja küpsetusaeg. «Näiteks kui valida retseptiraamatust kana, saab märkida, kas valmistada seda hautatult või grillitult, määrata kana suurus ning lisada, kas tegu on täidetud või täidiseta kanaga,» kirjeldab Kivipalu. «Sisestades vastava info ahju menüüsse, otsustab ahi ise, millise temperatuuriga ning kui kaua peaks kana küpsetama või millal sisse lülitada pruunistusrežiim, et valmiks soovikohane toit.»

Tõsta toiduvalmistamine uuele tasemele!

Mõne näitena nutikatest koduabilistest nimetab Soom Electroluxi ja AEG eraldiseisvaid ja integreeritavaid ahjusid, millel on PlusSteam aurufunktsioon küpsetamisel. «PlusSteam-funktsioon kasutab auru, et tekitada kõigile küpsetistele kuldpruun pind, krõbe koorik ning pehme ja maitsev sisu. Seda ei tohi segamini ajada auruahjudega, millel on spetsiaalsed auruga küpsetamisega programmid. Electroluxi ja AEG auruahjudes SousVide küpsetatakse roogasid madalal temperatuuril vaakumkotis. Nii säilivad toidu maitse ja tekstuur.» Beko tehnoloogia Split&Cook omakorda pakub spetsiaalse eraldaja abil küpsetusahju jaotamise võimalust, mis võimaldab küpsetada kaht erinevat rooga, seadistades neile erinevad küpsetamise ajad ja temperatuurid.

Ka Samsung on loonud uuendusliku kahe kambriga ahju, mis suudab korraga küpsetada kaht erinevat toitu. «Dual Cook FlexTM ahjul on eemaldatav vahesein, mis jagab ahju kaheks erinevaks ruumiks, millel mõlemal on eraldiseisev soojendi ja ventilaator,» kirjeldab Veste Kivipalu. «Samal ajal on võimalik ahju ust avada täies suuruses või eraldi ainult ülemist osa. See tähendab, et alumise ahjuosa soojuskao vähendamiseks on soovitatav paigutada ülemisse osasse kiiremini valmivad toidud ning alumisse poolde kauem valmimist vajavad road nagu liha.» Kaht ahjuosa samaaegselt kasutades valmivad erinevad söögikäigud märksa kiiremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles