Kodus ei tohiks iseenda huvides olla liiga palju perefotosid ja mälestusesemeid

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Hästi sisustatud kodu nõuab planeerimist ja vajab pühendumist, sest vaid siis on inimestel, kes seal elavad, võimalik end hästi tunda. Tihti kiputakse aga ühe või teise, näiteks perefotodega, kahetsusväärselt liialdama.

Perefotod on suurepärane sisustuselement: see annab ruumile elu juurde ja on samas väga sügava isikliku tähendusega detail. Kuid kui nendega liiale minna, hakkavad kallite inimeste pildid sulle vastu töötama, vahendab House Beautiful. 

Sisekujunudaja Carolyn DiCarlo selgitab, et fotodega kaasneb alati visuaale stimulatsioon. Need panevad su aju tööle, perefotode nägemisega kaasneb lisaks fotol oleva teadvustamisele ka näiteks pildistamisega kaasnenu meenutamine. 

Olukorras, kus meie aju on niigi pidevalt igasugu infoga üleujutatud, ei tee see kodust õhkkonda kuidagi rahulikumaks ega lase meil lõõgastuda. «Suure hulga perefotodega kaasneb visuaalne kaos. See väsitab. Pilte nähes peab aju kogu aeg infot töötlema ja ruum hakkab selle asemel, et meid rahustada, meid hoopis ülestimuleerima,» ütleb DiCarlo.

Perefotosid võiks kodus olla küll, aga ideaalseimal juhul on need profifotograafi juures tehtud stuudiofotod, mille vaatamisega ei kaasne liiga palju «müra» ehk siis meenutusi sellest, mis olukorras täpselt foto tehti.

Kui aga tunned, et sa ei saa kodus hästi lõõgastuda ja puhata, vaata elamises ringi ja kaalu, kas saaksid ehk fotode ja mälestusesemete arvu nähtavatel pindadel pisut vähendada. Esialgu võid seda katsetada ka ajutiselt ja vaadata, kas detailide vähendamisel on mingit mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles