Pühademölluks valmis: jõulukaunistustest tulenevaid ohte ei maksa alahinnata

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevate küünalde puhul tasub meeldetuletust kasutada.
Põlevate küünalde puhul tasub meeldetuletust kasutada. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kodus pühadekaunistusi üles seades, kuuske püstitades ning eriti lahtise tulega küünlaid kasutades tuleks kindlasti arvestada ka nendest tulenevate ohtudega, millele tihti annavad oma panuse ka koduloomad ja lapsed.

Pühade ajal sätitakse kodu jõulurüüsse - tuuakse tuppa kuusepuu ja kasutatakse tavapärasest rohkem lahtist tuld. Süüdatud küünlad ning kaminas hõõguv tuli võivad aga hooletul ümberkäimisel paksu pahandust majja tuua. 

Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüdi sõnul näitab Salva kogemus, et üheks ohtlikumaks elemendiks on valveta jäetud küünlad, pürotehnika ning nende järel omapäi jäetud koduloomad ja väikelapsed. «Kassidele meeldib näiteks väga kuuspuude otsa ronida või rippuvat karda uudistada. Lihtsalt pikali kukkunud kuusk ei kujuta endast ilmselt suurt ohtu teie varale, kui see just kukkumise käigus telekat pikali ei lükka, kuid kui puu küljes on näiteks põlevad küünlad, siis võib kahju olla juba märkimisväärne. Samuti on tulnud ette, et ümber läinud kuuse aluses olev vesi on kahjustanud elektriseadmeid ning veekahjusid,» selgitas Kivirüüt.

Meelespead pühadeajaks: 

  • Põlevate küünalde puhul kasuta meeldetuletust. Põlevaid küünlaid ei tohiks kindlasti valveta jätta. 
  • Üleliigne kola rõdult ära. Juba praegu lastakse majade vahel ilutulestikku, mis põhjustab rõdudele sattudes iga aasta põlenguid. Rõdu tuleb põlevast materjalist puhas hoida.
  • Jõulupuu üles sättimine. Kõrgema kuuse ja selle ülemiste okste kaunistamist ei maksa üksinda ette võtta. Jõulude aegu pole ebatavalised juhtumid, mil just kuuske kaunistades on toolilt maha kukutud ning ennast või muud vara sellega lõhutud. 
  • Ruume kaunistades ära kata valveandureid kinni. Vahel tuleb ette, et küünalde põletamise või toidu valmistamise käigus lähevad tööle suitsuandurid ning need lülitatakse välja, kuid unustatakse need hiljem taas töökorda seada. 
  • Kärssav jõulupraad. Pühade ajal valmistatakse kodus jõuluroogi, mis unustamise ja tähelepanematuse korral võivad kärssama minna ning põhjustada suitsukahjustusi, halvimal juhul tulekahju. Köögis peaks kindlasti olema töökorras suitsuandur ning heaks abivahendiks on ka kättesaadavas kohas asuv tuletekk.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles