Retseptiideed: kata tänavu natuke teistmoodi jõululaud

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kahvliga.ee

Kui kapsast, kartulist ja sealihast juba pisut kõrini, kata sel aastal teistmoodi jõululaud. Oma ideid jagavad hobikokad blogidest Kahvliga, Maitse asi ja Roosamanna.

Krõbeda nahaga pardifilee (Kahvliga.ee)

Foto: Kahvliga.ee
  • 1 suur pardifilee
  • soola
  • pipart
  • tüümiani

Võta pardifilee tund aega enne söögi tegemist külmkapist välja, et see toatemperatuurile soojeneda jõuaks.
Tee pardi nahka hästi terava noaga üksteisest umbes ühe sentimeetri kaugusele risti-rästi lõiked, aga kindlasti ole ettevaatlik, et lõikaksid vaid nahka, mitte liha. Maitsesta pipra ja soolaga.

Aseta pardifilee külmale pannile (nahaga pool allpool) ning kuumuta madalal kuumusel umbes viis minutit. Minu pliidil on kolm kuumust, kasutasin number ühte (eesmärgiks on sulatada välja naha all asuv rasv).
Viska pannile rasva sisse ka paar oksakest tüümiani. Seejärel keera kuumus keskmiseks ning prae veel umbes viis minutit (eesmärk on nahk krõbedamaks muuta).
Nüüd keera kuumus kõrgeks ning keera filee pannil ümber ja prae seda umbes neli minutit + mõlemal küljel veel 30 sekundit. Seejärel keera filee taas nahaga panni poole ning prae veel kaks minutit (eesmärk on nahk eriti krõbedaks muuta).

Tõsta part pannilt restile või lõikelauale, kata fooliumiga ning lase vähemalt 10 minutit puhata (see on vajalik selleks, et mahlad liha sees ühtlaselt jaotuksid).

Viiluta part ning maitsesta lõikepinnad soolaga. Kui lihast puhkamise ajal mahlad välja tilkusid, siis lisa need kastmele. Kui kastet teha ei soovi, siis kalla vedelik lihtsalt lahtilõigatud fileele.

Mesised pannipastinaagid (Kahvliga.ee)

Foto: Kahvliga.ee
  • 2 pastinaaki
  • 50 g võid
  • 40 g mett
  • soola

Viiluta pastinaak pikkupidi umbes 8 mm paksusteks viiludeks.

Sulata pannil või ning prae selles pastinaaki umbes neli minutit.

Kui pastinaak peaaegu pehme, siis lisa mesi ja küpseta veel umbes minut aega.

Maitsesta soolaga ja serveeri kuumalt.

Glögikreemiga piparkoogitort valge šokolaadi kattega (maitsevseiklus.blogspot.com)

Foto: Maitsev seiklus

Põhi:

  • 100 g võid
  • 2 tl piparkoogimaitseainet
  • 2 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 250 g hapukoort
  • 3,5 dl jahu
  • 1 tl soodat

Täidis:

  • 1 dl vahukoort
  • 2 sl suhkrut
  • 200 g glögijogurtit (sobib ka marjajogurt)
  • 50 ml alkoholivaba glögi või piima
  • 3 lehte želatiini

Kate:

  • 200 g valget šokolaadi
  • 1 dl vahukoort
  • 50 g võid

Põhja jaoks sulata potis või, lisa maitseained ja lase korraks keema tõusta. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Vala jahutatud võisegu kloppides munavahu hulka. Seejärel lisa hapukoor ning soodaga segatud jahu. Sega tainas ühtlaseks ja vala kahte küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Küpseta põhjasid 200 kraadi juures 20 minutit ja jahuta.

Kreemi jaoks vahusta vahukoor suhkruga ja sega juurde jogurt. Paisuta želatiinilehti külmas vees 10 minutit, pigista kuivaks ja lahusta kuumas glögis või piimas. Lase natuke jahtuda ning lisa želatiinisegu pidevalt segades täidise hulka. Aseta üks põhi vormi, vala peale täidis ning kata teise põhjaga. Lase külmas kaks kuni kolm tundi tarretuda.

Katte jaoks tükelda šokolaad ning pane koos või ja koorega potti. Sulata segu madalal kuumusel ühtlaseks ja lase jahtuda. Jahtunud seguga kata kook pealt ja külgedelt ning kaunista meelepäraselt.

Verivorstipannkoogid hapukoorevahu ja pohlamoosiga (maitsevseiklus.blogspot.com)

Foto: Maitsev seiklus
  • 12 tk
  • 1 muna
  • soola
  • 250 ml keefirit
  • 125 g jahu
  • 0,5 tl soodat
  • 1 suurem verivorst
  • praadimiseks õli

Serveerimiseks

  • 5-6 sl hapukoort
  • pohlamoosi

Klopi muna soolaga lahti, lisa keefir, jahu ja sooda ning sega ühtlaseks. Kõige viimasena lisa verivorsti sisu (ilma nahata) ja sega tainas ühtlaseks. Kuumuta pann ning prae koogid mõlemalt poolt kuldseks. Serveeri hapukoorevahu ja pohlamoosiga.

Hapukoorevahu jaoks vahusta hapukoort miksriga täiskiirusel näpuotsatäie soolaga vähemalt 20 minutit.

Kardemoniküpsised (roosamanna.ee)

Foto: roosamanna.ee
  • 60 g toasooja võid
  • 0,5 dl Demerara suhkrut
  • 1 muna
  • 75 g nisujahu
  • 50 g maisitärklist
  • 0,5 tl vanillipastat (või 1 tl vanillisuhkrut)
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 mandariini koor
  • 0,25 tl küpsetuspulbrit
  • noaotsaga soola

Vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa muna ja vahusta paar minutit. Sega omavahel kuivained. Lisa need vahusegule koos vanilli ja riivitud mandariinikoorega. Sega ühtlaseks massiks, kata kauss toidukilega ja lase tainal külmkapis paar tundi taheneda.

Kummuta küpsisetainas tööpinnale. Tainas on üsna kleepuv, seega on soovitatav tööpind katta ohtralt nisujahuga. Rulli tainas umbes poole sentimeetri paksuseks ning lõika küpsisevormidega soovitud kujundid. Küpseta 200kraadises ahjus 7 kuni 8 minutit.

Inglise puuviljakeeks (roosamanna.ee)

Foto: roosamanna.ee
  • 250 g pehmet toasooja võid
  • 200 g suhkrut
  • 4 suurt muna
  • 275 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 dl rummi
  • 600 g kuivatatud hakitud puuvilju (näiteks musti ploome, kirsse, rosinaid, aprikoose)

Pese ja haki puuviljad, vala peale rumm ja jäta külmkappi tõmbama 24 tunniks (mul jäi 48 tunniks). Vahusta toasoe või ja suhkur, lisa ükshaaval munad. Lisa omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber ning puuviljad, sega ja pane tainas võitatud keeksivormi. Küpseta 175kraadises ahjus kuni sisse torgatud puutikk puhtaks jääb (üks kuni kaks tundi, sõltuvalt ahjust). Kui keeks küpsemise ajal liiga pruuniks kipub minema, kata fooliumiga.

Mässi jahtunud keeks tihedalt fooliumisse ja lase jahedas seista nädal kuni kuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles