Eesti Korteriühistute Liit: pürotehnika kasutamine kortermajade läheduses on äärmiselt mõtlematu (1)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Korteriühistute Liidu nõuandeid probleemivabaks aastavahetuseks.
Eesti Korteriühistute Liidu nõuandeid probleemivabaks aastavahetuseks. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/EMF/ Scanpix

Eesti Korteriühistute Liit tuletab meelde mõned olulised asjaolud, et uus aasta probleemivabalt alata saaks.

Ettevaatust lahtise tulega, küttekollete ning elektriga

Küünlad, kaminatuli ning teised lahtise tule allikad tuleks kodunt lahkudes või magama minnes kustutada ning kontrollida, et pühade ajal täistuuridel töötavad elektriseadmed ei tekitaks vooluvõrgus ülekoormust.

Pidage ilutulestikuga piiri

Kuigi suur hulk elanikke on rahulolematud, käib linnades ilutulestiku paugutamine juba terve detsembrikuu täie hooga. «Majade vahel ja rõdudelt lendavad igas ilmakaares odavad ja sugugi mitte alati ohutud pürotehnilised vidinad,» toob Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi näiteid. Tema sõnul võiksid inimesed aru saada, et kortermaja rõdu või kitsas hoov pole just kõige õigem koht ilutulestiku tegemiseks. «Kahjuks tuleb aga enam-vähem igal aastal ette juhtumeid, kus inimesed pürotehnikat uude aastasse lennutada üritavad, süüdates valesti suunatud raketiga elamu rõdu või koguni vigastades kedagi tõsiselt,» rääkis ta.

Ilutulestikuvahendeid ei tohi kasutada kohas, kus need võivad ohtlikke olukordi tekitada. Mardi sõnul võib ohutuks kauguseks lugeda ligikaudselt 30 meetrit. Enne ilutulestiku kasutamist soovitab ta selle täielikus ohutuses igaks juhuks veel üle veenduda. «On selge, et kortermaja pisikesel rõdul, aga ka kortermajade lähiümbruses on igasugune pürotehnika kasutamine äärmiselt mõtlematu ja ohtlik tegu – liiati kui enamasti kiputakse seda tegema suuremas seltskonnas ja alkoholijoobes,» rõhutas Mardi.

Jääge majade kaunistamisel hea maitse piiresse

Ka kaunistuste ning jõuluteemaliste väljapanekutega tasuks piiri pidada. «Muidu võib juhtuda nii, nagu mõne aasta eest Lasnamäel: naabritele jõulurõõmu pakkuda tahtnud noormees tekitas kortermaja seinale meeleoluka lasermängu, kuid lahkus ise kodunt, unustas aga arvuti sisse ning  häiriv valgusmöll sundis naabreid lausa munitsipaalpolitseilt abi otsima,» meenutas Mardi.

Hoidke majaümbrus puhas ja ärge kaotage valvsust

Aastavahetuse paiku valmistavad ühistutele peavalu lõhutud pudelid kortermajade ümbruses. Trepikodade uksed tuleks pidustuste ajal suletuna hoida, et kurjade kavatsustega võõrad trepikotta ei satuks. «Igaühele, kes uksekella vajutab, ei tohiks kindlasti küsimusteta fonolukku avada,» hoiatas Mardi.

Ärge häirige müraga naabreid

Korter pole peosaal ning sellest tuleks lähtuda ka uut aastat vastu võttes. Vali muusika, tants ja müra võivad naabreid härida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles