2 tervist ohustavat viga, mida vanemad lastetoa ehitamisel ja sisustamisel teevad

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pexels.com

Innukad tulevased lapsevanemad teevad lastetoa remontimisel ja sisustamisel tihti mitu põhimõttelist viga, mis ei tee sellest ruumist lastele sugugi mitte ohutut ajaveetmiskohta, kirjutab House Beautiful.

Vale põrandakattematerjal

Sageli mõeldakse, et lastetoa ainus õige põrandakattematerjal on seinast seinani ulatuv vaip, sest lapsed mängivad ju peamiselt põrandal ja seepärast on oluline, et küljealune oleks pehme. Aga see ei pruugi olla sugugi õige lähenemine. Kui vaiba kasuks otsustada, peaks see olema täiesti naturaalne, sünteetikal ei tohiks lapse toas kohta olla. Sünteetilised vaipkatted sisaldavad tervisele kahjulikke materjale, näiteks formadelhüüdi, benseeni ja muud taolist. Need võivad põhjustada hingamisteede haigusi ja areneda välja märksa tõsisemateks terviseprobleemideks.

Samamoodi tuleks ettevaatlik olla laminaatidega või põrandale liimitavate põrandakatetega. Väga hästi sobivad lastetuppa laudpõrandad ja naturaalsed vaipkatted.

Liiga palju lõhnu

Kahjuks on inimesed viimasel ajal väga hoogu läinud oma kodude lõhnastamisega. Klassikalisi aerosoolpudelis õhuvärskendeid õnneks eriti enam ei kasutata, küll on aga moodi läinud lõhnapulgad ja muud taolised vahendid, mis ei pruugi paraku aerosoolist sugugi ohutumad olla. Seda eriti lastetoas. Kahjuliku või ebaselge koostisega õhuvärskendajad võivad beebidel põhjustada närvikahjustusi. Sama efektiga on nii mõnedki lõhnaküünlad. 

Kuna beebid on lõhnade suhtes ülitundlikud, on parimaks lahenduseks kõik säärased tugevad aroomid nende toast ja kodust üleüldse eemale hoida. Lapse tuba ei vaja mingit spetsiaalset lõhna. Kui tahad rahustamise huvides midagi kasutada, võid katsetada kuivatatud puhta lavendliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles