Päästeamet alustab kontrollkäikudega kortermajadesse

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti kortermajade reid.
Päästeameti kortermajade reid. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sellel nädalal kontrollib Päästeamet kogu Eestis tuleohutusnõuete täitmist kortermajade ühiskasutatavatel pindadel. 

Päästeameti kontrollib tuleohutusnõuete täitmist igapäevaselt, lisaks tehakse kontrollkäike reididena kogu Eestis. Eesseisval nädalal keskendutakse aga eeskätt kortermajade ühiskasutatavatele pindadele. 

«Eelmisel aastal kontrollisime kokku tuhandet kortermaja ning enamikest leidsime ka puudusi. Pooltel kordadel on probleemid seotud just evakuatsiooniga ehk kortermajast ohutult välja pääsemisega,» rääkis Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe.

Suurim murekoht on Tähe sõnul jätkuvalt trepikodades hoitavad lapsevankrid, jalgrattad, potililled ja vana mööbel, mis saavad takistusteks majast väljumisel. «Kõige olulisem on, et majaelanikud omavahel koostööd teeksid ja ühiselt probleemidele lahendused leiaksid. Omavahelisest koostööst sõltub kõigi majaelanike turvalisus , sest tulekahju ei tunne korteri piire ning mõjutab otseselt kogu maja ja selle elanikke,» selgitas ta.

Tuleohutusnõuded korteris:

  • eluruumis peab olema töökorras suitsuandur. Tahke- või gaasiküttega eluruumi paigalda lisaks ka vinguandur;
  • hoolda küttesüsteeme. Hooldatud küttesüsteem on ohutu ja kestab kauem;
  • korteri uks võiks olla seestpoolt ilma võtmeta avatav, et tulekahju korral sinna lõksu ei jääks.

Ohutusnõuete järgimisega saab iga vastutustundlik inimene ise kõige paremini enda ja oma naabrite heaolu ja turvalisuse ees seista. 

Tuleohutusnõuded kortermaja ühiskasutataval pinnal:

  • hoidke ühiskasutatavad väljumisteed puhtana. Trepikoda on ehitatud nii laiaks just seepärast, et kui ohuolukorras kõik majaelanikud korraga väljuda soovivad, siis on see võimalik;
  • väljumisteele jäävad uksed peavad olema võtmeta avatavad juhuks, kui olete tulekahju või muu õnnetuse korral võtmed tuppa või jope taskusse unustanud. Selliselt ei jää te lõksu ning saate ohutult hoonest väljuda;
  • kui keldri uks avaneb trepikotta, peab see olema tuletõkkeuks, et keldritulekahju korral ei leviks suits trepikotta. Vastasel juhul jääb kogu maja rahvas lõksu ega pääse välja.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles