Petlikud soojakraadid võivad torudele saatuslikuks saada

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torudele on aga kõige ohtlikum just see aeg, kui pärast krõbedat külma pöörab sulale.
Torudele on aga kõige ohtlikum just see aeg, kui pärast krõbedat külma pöörab sulale. Foto: Shutterstock

Veetorud külmuvad sõltumata akna taga paukuvast pakasest. Väga paljud koduomanikud on arvamusel, et soojakraadide saabudes väheneb oluliselt ka veetorude külmumise oht. Torudele on aga kõige ohtlikum just ilmamuutuste aeg, mil pärast pikemat külma õhutemperatuur akna taga tõuseb.

Torude pinnal olev kondenseerunud vesi soodustab temperatuuri tõustes toru sisepinna ja torus oleva vee jahtumist. Isegi nelja-viie soojakraadi puhul on torude külmumise oht veel erakordselt suur. Alles siis, kui kraadiklaas näitab juba pikemat aega soojakraade, võivad koduomanikud taas kergemalt hingata.

Äärmuslikud külmalained

Mõni aasta tagasi külmunud torudega rinda pistnud Leelia Kruusale ja Andi Aavikule sai saatuslikuks torude ebapiisav soojustus. Noored märgivad, et mitu päeva järjest kestnud Eesti mõistes üsna ekstreemsetel külmakraadidel oli ilmselt samuti oma roll mängida. Tallinna ühes vanas puumajas elava noorpaari sõnul olid nad külmal ajal kodunt ära. Külmunud veetorusid avastades kutsusid nad asjatundja, kes soojendas torud asjatundlikult lahti. Edasiste komplikatsioonide vältimiseks soojustati keldris asuvad torud nii suures ulatuses kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles