Krundi valikul võivad ilmneda ootamatud lisakulud ja kohustused

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja ehitamine algab üldjuhul sobiva krundi otsimisest.
Maja ehitamine algab üldjuhul sobiva krundi otsimisest. Foto: Shutterstock

Maja ehitus nõuab aega ja kannatust. Selleks, et ehitustöödega algust teha, tuleb aga leida krunt, mis kõnetab ning pakub ühtlasi ka veidi lisaväärtust.

Krundi valikul on rohkelt peensusi ja nüansse, mida arvesse võtta. Piisab ühest valest otsusest ning inimene kahetseb oma ostu kogu elu. Arco Vara kinnisvarabüroo Lõuna- Eesti müügijuht Janika Toots jagab kasulikke näpunäiteid, mille abil see teekond enese jaoks hõlpsamaks muuta.

Maa sihtotstarve?

Maa sihtotstarbe kohta saab infopäringu teha maa-ameti kaardirakenduse geoportaalist. Sisestades katastritunnuse või aadressi, saab näha, kas tegemist on elamumaaga.

«Ei tohi alt minna kinnisvaraportaalide kuulutustega, kus elamumaa pähe müüakse maatulundusmaad või muu sihtotstarbega maad,» rääkis Toots. Sihtotstarbe muutmiseks soovitab ta pöörduda kohaliku omavalitsuse poole.

Ehitusõigus

Krunti soetades peab arvestama asjaoluga, et igale poole ei ole võimalik ehitada. «Kõige täpsema info, kas maa-alale on kehtestatud detailplaneering või kas kinnistule on võimalik taotleda projekteerimistingimusi, saab kohalikust omavalitsusest,» märkis maakler. Ehituspiiranguid saab aga vaadata maa-ameti geoportaalist kitsenduste kaardirakenduselt.

Ühisveevärk ja -kanalisatsioon

Tiheasustuses on vee- ja kanalisatsioonitrassid üldjuhul juba olemas. Liitumiseks peab sõlmima lepingu trasse haldava ettevõttega ning ongi üks mure vähem. Väikekohtades on olukord aga veidi keerulisem.

«Kui osta krunt privaatses asukohas, kus naabrid on kaugel, siis tuleb arvestada omal kulul lokaalse veevarustuse ja kanalisatsiooni väljaehitamise ning korrashoiuga,» paneb Toots inimestele südamele. Maakohtades tuleb arvestada puurkaevu olemasolu või rajamisega. Keskmiselt maksab puurkaevu puurimine maakleri sõnul ligikaudu 500 eurot, millele lisanduvad veetrassi kaevamise kulu, torustiku, veepumba ja teiste vajalike materjalide maksumus. 

Uuri rohkem Arco Vara blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles