Kortermaja renoveerides tuleb oma seljatagusel silm peal hoida

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korteriühistud, kaitske enda seljatagust!
Korteriühistud, kaitske enda seljatagust! Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja/ Scanpix

Kortermaja renoveerimine on suur töö, mis mõjutab oluliselt selle elanike heaolu ja rahakotti - edasiste pretensioonide vältimiseks tasub kohe algusest peale kõik õigesti teha.

Gjensidige kindlustuse kahjukäsitluse osakonna juhataja Maarika Mürk märgib, et korteriühistu juhatusel on renoveerimist puudutavates küsimustes võtmeroll, sest just neid on ülejäänud korteriomanikud volitanud vastutusrikast ülesannet täitma.

«Korteriühistu juhatus peaks kõiki majaelanikke kaasates panema paika, kes renoveerimis- või remonttööde projekti veab, keda ja millal kaasab ning kuidas asjaajamine toimub, et kõik vajalikud otsused oleksid fikseeritud,» sõnas Mürk, lisades et kõige mõistlikum oleks sellises olukorras koostada plaan ning vormistada kõik kokkulepped kirjalikult. Telefonis või suuliselt jagatud lubadust on ju hiljem tagantjärele keeruline tõendada.

Praktikas näeme paraku sageli juhtumeid, kus ehitaja liigsed lubadused, tegevus või tegevusetus on tekitanud pöördumatut kahju nii ühistule kui selle elanikele. Kortermaja renoveerides tasub seega kõigile elanikel jõu ja nõuga abiks olla.

Nõuandeid kortermaja renoveerimiseks:

  • fikseerige kõik otsused koosolekute protokollidega, kus on korteriühistu, ehitaja ja ehitusjärelevalve allkirjad. Sõnastage kokkulepped täpselt koos kuupäevadega ning hoolitsege selle eest, et kõik osapooled saaksid ühe allkirjastatud eksemplari;
  • enne ehituspartneri lõplikku valimist, tehke taustakontroll, pidades meeles, et ka info puudumine on oluline märk. Juhul, kui ehitaja on varem teinud töid mõnele teisele korteriühistule, võtke ühendust teise korteriühistuga, et veelgi enam selgust saada;
  • kasutage ehitustööde päevikut, kus on kajastatud kõik tööd ja juhtumid;
  • jälgige tööde vastavust ehitusprojektile, kasutades nii enda kui vajadusel spetsialistide teadmist;
  • pöörake juba varakult tähelepanu ajagraafikule – on ettenähtud aeg reaalne? Ka aastaaja jälgimine on oluline, seda nii elanike mugavuse kui tööde kvaliteedi osas;
  • kui majaelanikele tundub midagi kahtlast, paluge see fotodega üles jäädvustada;
  • suhelge ehitaja ja ehitusjärelevalvega e-posti teel - nii on kõigil võimalik olulist infot igal ajal kontrollida;
  • tehke ehituse erinevatest etappidest fotosid - neid on elanikel aastate pärast tore vaadata, samuti saab pilte kasutada ka vaidlusküsimuste lahendamiseks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles