Fotod: Legendaarne Eesti mõis on väga odavalt müügis

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KV.EE

Müüki on pandud Eestile ajalooliselt väga oluline mõis ja hind ei ole kaelamurdev.

Müüki on tulnud suurepärase ja väga huvitava ajaloolise tähendusega Kärde mõisa hoonete kompleks ja pargiala.

Mõisa mainiti esmakordselt 1532. aastal. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Kardis. Enne mõisa võõrandamist olid selle omanikuks Stackelbergid, kes rajasid 18. sajandi teisel poolel mõisa peahoone ümber pargi.

Hoone juurde viib võimas tammeallee. Mõisasüdames on olnud mitmeid kõrvalhooneid, mis ehitati peamiselt 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses . Aastal 1959 ehitati peahoone asemele kontorihoone ning ka enamik kõrvalhooneid on 20. sajandi teisel poolel ümber ehitatud.

Foto: KV.EE

Mõisa peahoone oli ühekorruseline arhailine õlgkatusega puitehitis, püstitatud 18. sajandil ja see ei ole säilinud. Alles on massiivne ait ning mõned teised mõisa kõrvalhooned.

Kärde mõisa teeb kuulsaks aga nn Kärde rahumajake - mõisapargi loodeserval paiknev väike palktare. Pärimuse kohaselt sõlmiti selles tarekeses 1661. aastal Kärde rahu, mis lõpetas tollase Rootsi-Vene sõja.

Vaata rohkem kinnisvaraportaalist KV.EE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles