Eesti kinnisvara tulevik: buum või buumita?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näib, et aeg on oma korrektuurid teinud.
Näib, et aeg on oma korrektuurid teinud. Foto: Erik Prozes / Postimees

Kinnisvaraturg areneb ühes majanduse ning inimeste sissetulekutega - eelseisvatel aastatel võime aga rihma veidi lõdvemaks lasta ning tasasemas tempos edasi kulgeda.

Domus Kinnisvara vanemkonsultant Agur Tammistu sõnul käib kinnisvaraturg reeglina käsikäes majandusega ja vastavalt majanduslikele näitajatele liigub lähiaastatel ka Eesti kinnisvaraturg.

Kui majandus- ja maailmapoliitiline seis jätkub selliselt, nagu praegu, peaksime end eelolevatel aastatel võrdlemisi rahulikust kohast leidma. «Tehingute arv ja hinnad on praegu kõrgel tasemel ja siin on näha rahunemist, mis on suure tõenäosusega jätkuv,» seletas Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Risto Vähi, kes leiab et praegune buumile sarnanev situatsioon saab ilmselt rahuliku lõpu.

Arco Vara analüütik Mihkel Eliste nõustub, et kui arvestada Eesti demograafilisi näitajaid, hetkel rahvusvahelisel tasandil järjest kuhjuvaid probleeme nii Euroopa panganduses kui väliskaubanduses, võib tulevaste aastate osas jääda kinnisvaraturu käekäigu prognoosimisel pigem konservatiivsemaks kui varasematel aastatel.

«Muidugi iseloomustab kinnisvarateemalist, aga ka laiemat arutelu kriisiootus, mille avaldumise vormis täpset teadmist ei ole – on kõva «paugu» ootajaid ja neid, kes pigem arvavad, et praegune buumile sarnanev situatsioon lõppeb rahulikult ära,» lisas Vähi.

Globaalne jahtumine

Kinnisvaraturg on suureks murelapseks üle kogu maailma. Siin-seal ülekuumenenud turgudel on juba täheldada ka esimesi jahenemismärke. Olles osa globaalsest majanduselust, peame Kristo Vähi sõnul olema alati valmis ka selleks, et midagi suurt võib ootamatult mängu tulla. «Võimalikku kriisi ei maksa aga paaniliselt karta, pigem tasub olla oma otsustes tasakaalukas ja mitte võtta ebamõistlikke riske,» täpsustas ta. Ka Arco Vara analüütiku Mihkel Eliste sõnul ei tasu lähiaastateks midagi katastroofilist prognoosima hakata. Aeg teeb omad korrektuurid ning need korrektuurid ühtlustavad ajapikku ka kinnisvaraturu näitajate keskmist taset. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles