Veeboilerite suurimaks vaenlaseks on inimene ja vale paigaldusviis

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tarbevee soojendamiseks mõeldud boileri paigaldamisel tehakse teadmatusest ja oskamatusest tihtipeale pöördumatuid eksisamme.

Tsentraalse soojavee puudumisel paigaldatakse kodudesse reeglina elektriboiler. «Elektriboiler on tihtipeale ainuke võimalus saada sooja tarbevett, olles seejuures sõltuv üksnes elektrihinna hetkeseisust,» rääkis kliima- ja kütteseadmete paigaldamisega tegeleva ettevõtte AtlanticBaltic OÜ juhatuse esimees Mait Andreas. 

Elektriboilerite puhul on asjatundjate sõnul väga suureks murelapseks koduomanike teadmatus ja oskuste puudumine. Elektrikütteseadmete maaletoomise, hulgimüügi ja garantiihooldusega tegeleva AS Plastor spetsialist Tiit Ilumäe sõnul ei jälgita näiteks piisavalt tähelepanelikult boilerite paigaldusjuhendit. Lisaks on üheks levinud murelapseks ka regulaarse hoolduse puudumine ning seda eeskätt magneesiumanoodi vahetust ja sukelküttekeha katlakivist puhastamist vajavatel mudelitel. 

Pahatihti ei ole aga boileri paigaldus ruumikitsikuse tõttu üldse võimalik. Samuti võib selle hilisem hooldus ja remont ebamõistliku paigalduse korral suhteliselt võimatuks kujuneda. Boileriga varustatud ruum võiks seega äravoolutrapi ja hüdroisolatsiooniga varustatud olla, pani Andreas koduomanikele südamele.

Nutikad veesoojendid

Boileri ehituses ja tööpõhimõttes ei saa aastate jooksul olulisi muutusi täheldada. Küll aga on tehtud suuri edusamme nende kvaliteedi ja soojusisolatsiooni edendamise suunas. «Elektroonikat on rohkem ja isolatsioonid on paremaks läinud,» tõi Tiit Ilumäe paar näidet. 

Mait Andrease sõnul on turule lisandunud palju uusi mudeleid, mis oskavad juba näiteks ka koduomanike tarbimisharjumustega arvestada. Lisaks leidub ka selliseid soojuspumbaga varustatud mudeleid, mis soojendavad vett oluliselt soodsamalt kui pelgalt elektriga soojendades. Andreas teab rääkida, et taolised seadmed kasutavad tarbevee soojendamiseks ümbritseva ruumi jääksoojust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles