Aeglustuv müügitempo kruvib elamispindade pakkumiste arvu üles

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Vähene aktiivsus kinnisvaraturul võib turul olevad elamispinnad pikemaks ajaks soiku jätta.

Veel aasta tagasi kasvatas KV.EE indeksit uute korterite pakkumiste lisandumine. Tänaseks on selle mõju korterite tehinguhindadele minimaalne või sootuks kadunud. Küll aga mõjutab korterite aeglustunud müük ja selle arvelt pakkumisse jäänud uued korterid jätkuvalt pakkumiste keskmist hinda.

Korterite tehingute arv on viimase kahe-kolme kvartali jooksul olnud mõningas languses. Kui tehinguid jääb jätkuvalt vähemaks, teeb see kinnisvaramüüjate elu kibedamaks. See omakorda hakkab varem või hiljem avaldama mõju tehingute hindadele.

Kuigi elamispindade ostjaid on jäänud vähemaks ehk nõudlus on kahanenud, on positiivses suunas turgu mõjutavad tegurid jäänud endiselt samaks. Nii kasvab Eesti kinnisvaraturu südame ehk Tallinna elanike arv, laenutingimused on soodsad, inimeste sissetulekud kerkivad, tööpuudus on madal ja pakkumise poole pealt vaadatuna on kinnisvaraostjate valikuvõimalus lai.

Neid asjaolusid arvestades võib aga prognoosida, et elamispindade hinnad satuvad tehingute arvu vähenemise tõttu väga suure surve alla. Õnneks on ka nõudlust ehk koduostjaid toetavad tegurid samuti väga tugevad. 

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles